Δυναμική ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρώ ανακάμπτει δυναμικά μετά την απομάκρυνση των φόβων για παρέμβαση της ΕΚΤ, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΟΣΑ και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και τις φήμες, που ύστερα διαψεύστηκαν, για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν.

Το ευρώ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου, εκμεταλλευόμενο τις κερδοσκοπικές κινήσεις, που εκδηλώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση μετά την ανακοίνωση της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ, που περιόρισε τους φόβους για άμεση παρέμβαση διαμέσου μείωσης των επιτοκίων ή στις συναλλαγματικές αγορές.

Το ευρώ ανακάμπτει στα 1,2709 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 0,6% έναντι του δολαρίου, από το προηγούμενο κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.

Το δολάριο υποχωρεί σχεδόν 0,5% έναντι του γεν, κυμαινόμενο στα 106,34 γεν, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ κα μια εβδομάδα, ενώ το ευρώ κατάφερε να περάσει το ψυχολογικό όριο των 135 γεν.



Η μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ”αιφνιδίασε” θετικά τους αναλυτές καθώς προέβλεπαν άνοδο, ενίσχυσε πρόσκαιρα τις αντιστάσεις του δολαρίου στις πιέσεις του ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος τη σημερινή ομιλία του Otmar Issing, του διευθυντή οικονομολόγων και μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Οι επενδυτές στηρίζουν την ανάκαμψη του ευρώ και δεν απομακρύνθηκαν μετά τις δηλώσεις του διευθυντή οικονομολόγων του ΟΟΣΑ για παρέμβαση της ΕΚΤ και του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για αντιμετώπιση των έντονων διακυμάνσεων στο G-7.

Οι χρηματιστές της αγοράς της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου διευκρινίζουν ότι το ευρώ επωφελήθηκε και από την είδηση, που αργότερα διαψεύσθηκε, για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν.

Ο David Dodge, ο πρόεδρος της Τράπεζας του Καναδά, υπογράμμισε ότι η ταχύτατη ανατίμηση του καναδικού δολαρίου και του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό, γιατί εάν αφεθεί για το μέλλον, θα είναι ακόμη περισσότερο δύσκολη η διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου.

Τα επιτόκια παίζουν το ρόλο της διαδικασίας διόρθωσης και εμείς θα πρέπει να τα διευκολύνουμε να παίξουν αυτό το ρόλο, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας του Καναδά, που θα συμμετάσχει στο G-7 που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα στις 6 – 7 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v