Αναρριχάται... άνευ εμποδίων το ευρώ

Νέα ανοδική κίνηση καταγράφει το ευρώ, καθώς οι αγορές αρχίζουν να πείθονται ότι ούτε η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ούτε το G7 θα παρέμβει για να περιορίσει τις ανοδικές τάσεις έναντι του δολαρίου.

Η ψυχολογία που διαμορφώθηκε στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια και δεν θα πείσει τις ΗΠΑ να παρέμβουν συντονισμένα ώστε να σταματήσει η άνοδος του ευρώ, οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο το ενιαίο νόμισμα.

Οι τελευταίες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων δημιούργησαν την αίσθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δεν θα συμφωνήσουν να παρέμβουν συντονισμένα για να επιβραδυνθεί η ανατίμηση του ευρώ, όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Φλόριντα για την τακτική σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων κρατών στον πλανήτη.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κάιο Κοχ Βέσερ, ενώ λίγο νωρίτερα ο Νουτ Βέλινγκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε δηλώσει ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν θα σταματήσει την άνοδο του ευρώ.

Το ευρώ κινείται στα 1,2658 δολάρια από 1,2644 δολάρια στο χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης. Το ενιαίο νόμισμα έχει κερδίσει σχεδόν τρία σεντς αυτή την εβδομάδα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η τριήμερη άνοδος του νομίσματος είναι η μεγαλύτερη μετά τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Citigroup, που είναι ο δεύτερος ισχυρότερος παίκτης στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, υποβάθμισε την πρόβλεψη για το δολάριο, εκτιμώντας ότι στο ερχόμενο τρίμηνο θα αποδυναμωθεί στα 1,30 δολ. ανά ευρώ, από την προηγούμενη πρόβλεψη των 1,25 δολ. ανά ευρώ.

Κατά την Citigroup, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια από το 1% τουλάχιστον μέχρι το γ’ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v