Ανάκαμψη του δολαρίου από τα θετικά macro σε ΗΠΑ

Στα 1,2584 δολάρια υποχώρησε το ευρώ από το μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για παρέμβαση της ΕΚΤ και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για χαμηλό πληθωρισχμό και διεύρινση της απασχόλησης σε ΗΠΑ.

Το πράσινο νόμισμα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για την πορεία ελέγχου του πληθωρισμού, τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα σε μια σειρά βιομηχανικών Πολιτειών.

Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι σημαντικότερο ρόλο στην υποχώρηση του ευρώ σε περισσότερο φυσιολογικά επίπεδα έναντι του δολαρίου έπαιξε η δέσμη πιεστικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ΕΚΤ για υιοθέτηση νομισματικής πολιτικής που θα διευκόλυνε την υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι διαδοχικές δηλώσεις φαίνεται ότι κλώνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ, τροφοδοτώντας παράλληλα τους φόβους για πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ, απομακρύνοντας τα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια από το ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας, Wolfgang Clement έδωσε την χαριστική βολή σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης του ευρώ υποστηρίζοντας την πολιτική του προέδρου της ΕΚΤ αμέσως μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομιών της Γαλλίας, Francis Mer, στο Βερολίνο.

Παράλληλα ο W. Clement ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με άξονα το G-7 για τη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το φρενάρισμα των απωλειών του πράσινου νομίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Wolfgang Schuessel διευκόλυνε επίσης τη διολίσθηση του ευρώ απαιτώντας από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων μετά την εκτίναξη του κοινού νομίσματος κατά 43% έναντι του δολαρίου την τελευταία 2ετία.

Οι δηλώσεις αυτές των Ευρωπαίων αξιωματούχων συμπλήρωσαν τις ανάλογες εκτιμήσεις που εξέφρασαν το τελευταίο διήμερο ο Γερμανός καγκελάριος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και οι Ιταλοί υπουργοί Οικονομικών και Κοινοτικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως απέφυγε να προχωρήσει σε σχόλια για την πορεία του ευρώ μετά το τέλος της συνάντησης Κεντρικών Τραπεζιτών στη Νάπολη της Ιταλίας.

Μηνύματα που διευκόλυναν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δολάριο συνέχισαν να εκπέμπουν, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αξιωματούχοι της Fed με άξονα τις δηλώσεις του προέδρου της Fed της Ατλάντα Jack Guynn, για ελεγχόμενη υποχώρηση του δολαρίου η οποία δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν οι ομιλίες του προέδρου της Fed του Ντάλας, Robert McTeer και του προέδρου της Fed της Φιλαδέλφεια, Anthony Santomero σήμερα το βράδυ, ακολόυθώντας το προηγούμενο παράδειγμα του Άλαν Γκρίνσπαν.

Θέλουμε να δούμε το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα”, τόνισε ο Steven Englander, o διευθυντής νομισματικής στρατηγικής της Barclays Capital της Νέας Υόρκης, εκτιμώντας ότι η σταθεροποίηση του ευρώ μεταξύ των 1,1 –1,2 δολαρίων θα ήταν ιδανική για ολόκληρο τον κόσμο.



Η υποχώρηση πάντως του δολαρίου αποδείχθηκε άσσος στο μανίκι για την κερδοφορία της ΙΒΜ, η οποία διόρθωσε ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη του δ’ τριμήνου πέντε μέρες συντομότερα του προγραμματισμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v