Υποχωρεί το ευρώ - εν μέσω φωνών για παρέμβαση ΕΚΤ

Στέλεχος της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε ανοιχτά από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για να περιορίσει την άνοδο του ευρώ. Δεν αρκούν οι παρεμβάσεις με πωλήσεις ευρώ, τονίζει. Στα 1,2685 δολάρια το ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να μειώσει τα επιτόκια για να σταματήσει την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου και να προστατεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Η ανοιχτή αυτή έκκληση του Ιταλού υπουργού αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια πίεσης προς την ΕΚΤ να παρέμβει για να σταματήσει την ανατίμηση του ευρώ.

Ο Μπουτιλιόνε προσδιόρισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις δολαρίων για να σταματήσει την άνοδο του ευρώ, γιατί θα ήταν μια άκαρπη προσπάθεια και συνιστά την πιο δραστική παρέμβαση της μείωσης των επιτοκίων.

Μετά τα σχόλια του Ιταλού υπουργού, το ευρώ έπεσε στα 1,2685 δολάρια. Τη Δευτέρα είχε φτάσει μέχρι τα 1,2899 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του το 1999.

Να θυμίσουμε ότι μια μέρα πριν ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν είχε δηλώσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου συνιστά πηγή μεγάλης ανησυχίας, ενώ ανοιχτά έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ μείωση των επιτοκίων ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη μέλος (το τρίτο) της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ανατίμηση του ευρώ και ότι οι πωλήσεις ευρώ είναι μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί περαιτέρω άνοδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v