Κάτω από τα 1,26 δολάρια το ευρώ

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκφράσει ανησυχίες για την ταχεία αναρρίχηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στα 1,2596 δολάρια το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό η τράπεζα να εκφράσει την ανησυχία ότι η αναρρίχηση 21% του ευρώ έναντι του δολαρίου στην περσινή χρονιά θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε χθες την μεγαλύτερη πτώση έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου και κινείται το πρωί στα 1,2596 δολάρια, έναντι του ρεκόρ των 1,2812 δολαρίων την Τρίτη. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg πιστεύει ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ θα εκφράσει ανησυχία για την ταχεία ανατίμηση του ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα θα πέσει μέχρι τα 1,20 πριν ανακτήσει ανοδική τάση προς τα 1,3 δολάρια. Θεωρείται ότι το επίπεδο των 1,3 δολαρίων είναι ”ανεκτό” για την ΕΚΤ, αλλά όχι με την ταχύτητα ανόδου που παρουσιάζει μέχρι στιγμής το νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, ενώ αναμένονται επίσης κρίσιμα μακρο-οικονομικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού και την απασχόληση στην ευρωζώνη, καθώς και την ανεργία ειδικότερα στη Γερμανία.

Για τον δείκτη τιμών παραγωγού, οικονομολόγοι σε έρευνα της AFX προβλέπουν άνοδο τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση 1,3% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης ανεργίας το Νοέμβριο προβλέπεται αμετάβλητος στο 8,8%.

Στη Γερμανία η ίδια έρευνα προβλέπει ελαφρά μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 3.000 άτομα τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v