Φήμες για ”φραστική παρέμβαση” ΕΚΤ πιέζουν το ευρώ

Μετά την ραγδαία αναρρίχηση του ευρώ, ακούγονται φήμες ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει με φραστικές παρεμβάσεις να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο του νομίσματος κατά την αυριανή τακτική συνεδρίαση της τράπεζας.

Μετά την ραγδαία αναρρίχηση του ευρώ, αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές να πουλήσουν το νόμισμα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ ενδέχεται να εκφράσει αύριο κατά την τακτική συνεδρίαση της τράπεζας, για πρώτη φορά ανησυχία για την άνοδο του ευρώ, που ενισχύθηκε 21% έναντι του δολαρίου στο 2003.



Μέχρι σήμερα, η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι ευνοεί ”δυνατό και σταθερό ευρώ.” Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις κορυφαίου οικονομολόγου της Dresdner Kleinwort Wasserstein στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Τρισέ ίσως προσπαθήσει αύριο να αποτρέψει περαιτέρω ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το ευρώ υποχωρεί το πρωί στα 1,2673 δολάρια, έχοντας φτάσει στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 1,2812 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του το 1999.

Ο οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein εκτιμά ότι το νόμισμα θα αναρριχηθεί μέχρι τα 1,32 δολάρια στο τρέχον τρίμηνο, για να έχει υποχωρήσει πέριξ των 1,25 δολαρίων στο τέλος του α’ τριμήνου του 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v