Δηλώσεις Μπέρνανκε, νέο αρνητικό ρεκόρ δολαρίου

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς κορυφαίο στέλεχος της Fed αφήνει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο περισσότερο μπορεί στο 2004.

Σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ βυθίστηκε το δολάριο στο Λονδίνο, όταν κορυφαίο στέλεχος της Federal Reserve δήλωσε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει κρίση στο δολάριο είναι ”αρκετά μικρός” και η αποτίμηση του νομίσματος μόνο έναντι του ευρώ ίσως λειτουργούν ”αποπροσανατολιστικά.”

Ο Μπεν Μπέρνανκε, μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, άφησε με τα σχόλιά του να εννοηθεί ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για ένα διάστημα, πυροδοτώντας έτσι νέο γύρο πωλήσεων δολαρίου.

Το ευρώ εκτινάχθηκε στο Λονδίνο μέχρι τα 1,2672 δολάρια και κινείται αυτή την ώρα περί τα 1,2659, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς από το ιστορικό ρεκόρ του.

Το δολάριο υποχώρησε το 2003 κατά 17% έναντι του ευρώ και 9,7% έναντι του γεν, καθώς η Fed προτίθεται να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί μέσα στο 2004. Έναντι της βρετανικής στερλίνας το ”πράσινο” νόμισμα υποχώρησε 9,8% και έναντι του ελβετικού φράγκου 10%.

Οι άμεσες επιπτώσεις της ανατίμησης του δολαρίου στον πληθωρισμό, όπως και στις τιμές των εμπορευμάτων, εμφανίζονται σχετικά μικρές, δήλωσε ο Μπέρνανκε. Μια ανατίμηση 10% στην ευρύτερη αξία του δολαρίου μπορεί να ωθήσει υψηλότερα τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όχι τον πληθωρισμό, από 0,1% μέχρι 0,3% μακροπρόθεσμα, τόνισε ο οικονομολόγος.

Πρόσθεσε ότι ίσως αποπροσανατολίζει μια άνοδος ή πτώση του δολαρίου μόνο έναντι του ευρώ, γιατί η αξία του νομίσματος έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ είναι περίπου 7% πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του ’90 και 17% πάνω από το χαμηλό του 1995.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v