Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις 4 διεθνών οίκων για το ευρώ

Τις πιθανότητες παρέμβασης της ΕΚΤ για την ανακοπή της ανόδου του ευρωπαϊκού νομίσματος εξετάζουν αναλυτές των Morgan Stanley, Lehman Βrothers και JP Morgan, ενώ η CSFB αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το ευρώ στα 1,33 από 1,29 δολ.

Οι προβλέψεις 4 διεθνών οίκων για το ευρώ
Τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για το ευρώ αναθεώρησε σήμερα η Credit Suisse First Boston κάνοντας πλέον λόγο για ισοτιμία του ευρωπαϊκού έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,33 δολάρια, από τα 1,27 δολάρια των προηγούμενων εκτιμήσεων, ενώ παράλληλα διόρθωσε ανοδικά τις αντίστοιχες προβλέψεις της και για τη βρετανική στερλίνα στα 1,90 δολάρια, από τα 1,80 δολάρια των προηγούμενων προβλέψεων.

Προηγούμενα, το ευρώ εκτινάχθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1,29 δολαρίων μετά τις δηλώσεις του διευθυντή οικονομολόγων της Bundesbank, Herman Remsperger στο Σίτι του Λονδίνου ότι το ”σκληρό” ευρώ δεν θα φρενάρει τις προσπάθειες ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

Ο Joachim Fels και η Elga Bartsch της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε αγορά δολαρίων έναντι ευρώ, χωρίς πιθανώς προηγούμενη συνεννόηση με άλλες Κεντρικές Τράπεζες, στοχεύοντας να περιορίσει τις ανοδικές τάσεις του πράσινου νομίσματος.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, για να περιορίσει την άνοδο του ευρώ, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες αυτές είναι περιορισμένες.

Ο Klaus Baader, o αναλυτής της Lehman Brothers, εκτιμά ότι εάν το ευρώ συνεχίσει την ανοδική του πορεία τους επόμενους μήνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η ΕΚΤ θα έχει κάθε δικαιολογία για να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και έως 0,50%.

Ο αναλυτής της Lehman Brothers μάλιστα προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ έχει δείγματα ότι θα προτιμούσε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων από τα ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας για άμεση παρέμβαση στις συναλλαγματικές αγορές για την αγορά δολαρίων έναντι ευρώ.

Αντίθετα, οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες αποκλείουν οποιοδήποτε σενάριο για παρέμβαση της ΕΚΤ στις συναλλαγματικές αγορές ή διαμέσου της μείωσης των επιτοκίων με στόχο την ανατίμηση του δολαρίου.



Θεωρητικά κάθε ανατίμηση του ευρώ κατά 10% περιορίζει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη κατά 0,75%!

Στην πράξη όμως το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 25% έναντι του δολαρίου την τελευταία 2ετία, ενώ οι τιμές δεν εμφανίζουν καμία απολύτως τάση υποχώρησης.

Την ευθύνη βέβαια την έχουν οι αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες διατηρώντας τις τιμές σταθερές αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, διευρύνοντας το ποσοστό τους στις αγορές, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν κάθε πλεονέκτημα από την ανατίμηση του ευρώ για μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ο David Mackie, ο αναλυτής της JP Morgan, υπογραμμίζει ότι μετά την ύφεση του 2001 οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έθεσαν ως πρωταρχικό στόχο τους την ενίσχυση της κερδοφορίας, γεγονός που απέτρεψε στη δυναμική ανάπτυξη των ΗΠΑ να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην ευρωζώνη αποκόμισαν ισχυρά κέρδη. Το πρόβλημα όμως είναι η ΕΚΤ περιορίζεται στις κινήσεις της εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί για τη σταθεροποίηση των τιμών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξει την διολίσθηση του ευρώ. Για το λόγο αυτό ο αναλυτής της JP Morgan εκτιμά ότι η ΕΚΤ στην καλύτερη ή την χειρότερη περίπτωση θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Ο Joachim Fels και η Elga Bartsch της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει στις συναλλαγματικές αγορές εάν δεν έχει, έστω σε δεύτερη φάση, την υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας ή των υπουργών Οικονομικών των δύο αυτών χωρών.

Παράλληλα, η ΕΚΤ και οι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να διαγνώσουν εάν οι ΗΠΑ θα κινηθούν για να στηρίξουν το πράσινο νόμισμα. Στους διαδρόμους πάντως των Κεντρικών Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών οι περισσότεροι παράγοντες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς παρακολουθώντας την κατάρρευση του δολαρίου και μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός προεκλογικού έτους.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το ”φθηνό” δολάριο επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου, γιατί οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πιέζονται διαρκώς και περισσότερο για να μειώσουν την παραγωγή με στόχο την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, που θα καλύψει τις απώλειες από την υποτίμηση του δολαρίου.

Σύμφωνα όμως με τον Richard Bernet, τον αναλυτή της Morgan Stanley, εάν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ επιλέξουν να μειώσουν την παραγωγή θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διολίσθηση το πράσινο νόμισμα.

Για τους Ευρωπαίους, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Στις ΗΠΑ όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο αναλυτής της Morgan Stanley, η ανατίμηση του πετρελαίου αποτελεί πραγματικό ”φόρο στην ανάπτυξη”, δεδομένου ότι σε κάθε ύφεση στις ΗΠΑ προηγήθηκε η εκτίναξη του πετρελαίου έως τα 35 δολάρια το βαρέλι.



Γεγονός που σύμφωνα με τον R. Bernet, δεν θα άφηνε αδιάφορη την Fed του Άλαν Γκρίνσπαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v