”Τρέχουν” στερλίνα- ευρώ από αμετάβλητα επιτόκια

Το ευρώ εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 1,267 δολάρια μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ η στερλίνα πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,8265 δολάρια, μετά την αντίστοχη απόφαση της ΒΟΕ.

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης και της Βρετανίας οδηγούν σε μίνι ράλι τα εθνικά τους νομίσματα έναντι του δολαρίου, ενώ οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι δύο μεγαλύτερες νομισματικές αρχές της Ευρώπης θα παρέμβουν στο κόστος δανεισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το Φεβρουάριο τα επιτόκια και ότι πιθανώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του ευρώ.

Η βρετανική στερλίνα πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου στα 1,8265 δολάρια μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75%.

Η βρετανική νομισματική αρχή προεξόφλησε την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων το 2004, εξαιτίας της επιτάχυνσης της οικονομίας και της αύξησης τιμών των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων.

Γεγονός που οδήγησε τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς το Φεβρουάριο, εκτινάσσοντας την τιμή της στερλίνας στις συναλλαγματικές αγορές.

Η βρετανική οικονομία έτρεξε με ρυθμούς 0,80% το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είχε οδηγήσει τα επιτόκια στο 3,75% το Νοέμβριο, προχωρώντας στην πρώτη αύξησή τους μετά από τέσσερα χρόνια, εστιάζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτοών για την βρετανική αγορά, γιατι εκμεταλεύτονται την ψαλίδα των υψηλών βρετανικών επιτοκίων σε σχέση με αυτά της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Το ευρώ εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,267 δολάρια μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, αφού ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, παρέχοντας ενδείξεις εάν προτίθεται να παρέμβει στο άμεσο μέλλον διαμέσου της μείωσης των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v