”Φθηνό” δολάριο: Λιπαντικό της διεθνούς ανάκαμψης

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ μετατρέπει το ”φθηνό” δολάριο σε ”λιπαντικό” της ανάπτυξης, απομακρύνοντας τους φόβους της Wall για άνοδο των επιτοκίων, χωρίς να ενισχύει τον πληθωρισμό.

Η αιφνιδιαστική και δραστική υποχώρηση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και η εκρηκτική άνοδος των αμερικανικών εξαγωγών το Νοέμβριο, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι η πλουσιότερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να κινείται με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ενισχύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για το δολάριο.

Η αμερικανική οικονομία αποτελεί πλέον την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ το ”φθηνό” δολάριο αποτελεί το απαραίτητο ”λιπαντικό”, που θα εγγυηθεί την ανάκαμψη της ευρωζώνης και της ιαπωνικής οικονομίας από τη στασιμότητα.

Το ”πράσινο νόμισμα” κατάφερε να εκτιναχθεί με τους υψηλότερους ενδοσυνεδριακούς ρυθμούς από το Νοέμβριο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 38 δισ. δολάρια το Νοέμβριο.

Το γεγονός μάλιστα των θετικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων απομακρύνει την άνοδο των επιτοκίων, ενισχύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών τη Wall.

Το ”φθηνό” δολάριο δεν φαίνεται να τροφοδοτεί την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, όπως είχε διαγνώσει ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, παρόλο που το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό στις ΗΠΑ.

Το δολάριο αντέδρασε θετικά μετά την ανακοίνωση των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να ανακάμψει στα 1,2676 δολάρια έναντι του ευρώ, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Η κατάρρευση του δολαρίου κατά 15% έναντι του καλαθιού των έξι ανταγωνιστικών του νομισμάτων το 2003 και η δυναμική επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ διευκόλυναν τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Ο Nick Parsons, ο διευθυντής ερευνών συναλλαγματικών αγορών της Commerzbank του Λονδίνου, όχι μόνο δεν δυσαρεστήθηκε από την υποχώρήση του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι θα αναμένει με ικανοποίηση να δει το ευρώ να υποχωρεί σήμερα κατά 2 σεντς.

Ο Niels Christensen, ο αναλυτής στρατηγικής της Societe Generale στο Παρίσι, υπογραμμίζει την αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ έναντι ευρώ, συνδυάζοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις με φραστικές παρεμβάσεις για να διευκολύνει τη διολίσθηση του κοινού νομίσματος.

Ο Ryan Shea, o διευθυντής οικονομολόγων της Bank One του Λονδίνου, εκτιμά ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed στο Βερολίνο για την πορεία του δολαρίου θα οδηγήσουν τους υπουργούς Οικονομικών του G-7 σε μια αντιμετώπιση του θέματος των συναλλαγματικών διακυμάνσεων με μεγαλύτερη νηφαλιότητα.

H Goldman Sachs την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, υποβάθμισε τις συστάσεις ευρωπαίων εξαγωγέων, όπως η Volkswagen, και η BMW, εκτιμώντας ότι η ανατίμηση του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια εξασκεί σημαντικές πιέσεις κυρίως στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με σημαντική έκθεση στην αμερικανική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v