Υποχωρεί δραματικά το ευρώ

Τα κέρδη του δολαρίου έναντι του ευρώ έφθασαν στο 3,7% την εβδομάδα που κλείνει, με τη βοήθεια της ΕΚΤ και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με άξονα τις εισροές ξένων κεφαλαίων στα 87,6 δισ. δολάρια.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2372 δολάρια, με απώλειες που ξεπέρασαν το 3,7% την εβδομάδα που κλείνει, τις υψηλότερες του τελευταίου 12μηνου σε ένα 5θήμερο!

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ελβετικό φράγκο κα η στερλίνα έναντι του δολαρίου, ικανοποιώντας τους αντίστοιχους οικονομικούς παράγοντες των δύο ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίθετα το γεν συνεχίζει να καταγράφει κέρδη έναντι του ”πράσινου νομίσματος”.

Το δολάριο κατάφερε να διατηρήσει επάξια τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τις παραγγελίες του βιομηχανικού τομέα και την θεματική εκτίναξη καθαρών εισροών 87,6 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά το Νοέμβριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι εισορές ξένων κεφαλαίων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο ήταν κατά 20,3 φορές υψηλότερες από τις εισορές του Σεπτεμβρίου, όταν είχαν καταρρεύσει στα 4,3 δισ. δολάρια.

Το σίγουρο είναι ότι εάν το δολάριο διατηρήσει τα κέρδη του, ακόμη και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, θα εξαναγκάσει τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να αναθεωρήσουν τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών εταιριών, που στην ουσία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση ορισμένων κλάδων, με άξονα τον φαρμακευτικό τομέα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους μεγάλους κατασκευαστικούς κολοσσούς που αναλαμβάνουν έργα στις ΗΠΑ.

Πάντως στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή έντονες φήμες ότι η ΕΚΤ δέχεται ισχυρές πιέσεις για να μειώσει τα επιτόκια και να διασφαλίσει μια ”αναίμακτη” σταθεροποίηση του ευρώ σε περισσότερο ”φυσιολογικά” επίπεδα, που δεν θα ξεπερνούν όμως τα 1,2 δολάρια, στην χειρότερη των περιπτώσεων.

Ορισμένοι μάλιστα ”δύσπιστοι” διατηρούν ακόμη αρκετές αμφιβολίες, αρνούμενοι να χρεώσουν την υποχώρηση του ευρώ στις φραστικές και μόνο παρεμβάσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ και των εθνικών κυβερνήσεων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το μέγεθος και η ταχύτητα της υποχώρησης του ευρώ υποδηλώνει την παρουσία ”κάποιας” Κεντρικής Τράπεζας, αποκλείοντας την επίσημη εκδοχή της πτώσης του ευρώ στις κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων της ευρωζώνης μετατράπηκαν το τελευταίο διήμερο σε πρώτης τάξεως ”κερδοσκόπους” των συναλλαγματικών αγορών.

Ο Ότμαρ Ίσιγνκ, ο θεματοφύλακας της Bundesbank στη διεύθυνση του ”κλειστού” Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατάφερε μάλιστα να εκμεταλλευτεί από νωρίς το πρωί τη νευρικότητα των επενδυτών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις έντονες διακυμάνσεις του ευρώ, σίγουρος ότι θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε αγορά δολαρίων.

Ανάλογα μηνύματα εξέπεμψαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, με την ”ανοχή” της ιρλανδικής προεδρίας, που δεν έχει κρύψει τον φόβους της για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του ισχυρού τεχνολογικού τομέά της χώρας από το ”σκληρό” ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μερ, εκτόξευσε εκ νέου αρκετές τορπίλες εναντίον του ευρώ, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Γαλλίας για υιοθέτηση κοινής νομισματικής πολιτικής του G-7, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για την αντιμετώπιση της ανατίμηση του ευρώ.

Οι αναλυτές των ευρωπαϊκών αγορών βρέθηκαν σήμερα κάτω από ένα διπλό μπαράζ θετικών ειδήσεων.

Από την μια πλευρά οι επενδυτές ”εξαργύρωναν” στις αγορές της υποχώρηση του ευρώ, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των τεχνολογικών και εξαγωγικών εταιριών.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικό τμήμα των επενδυτών και των αναλυτών άρχισε να προεξοφλεί μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, όπως υπογράμμισε ο Daniel Pfaendler, ο διευθυντής στρατηγικής συναλλαγματικών αγορών της Dresdner Kleinwort Wasserstein της Φραγκφούρτης.

Πιστεύουμε ότι η μείωση επιτοκίων είναι πολύ καλύτερη από τη παρέμβαση στις συναλλαγματικές αγορές, συμπλήρωσε ο D. Pfaendler, εκφράζοντας πιθανώς τις σκέψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των αναλυτών.

Ο ”σκληροπυρηνικός” υπουργός της Ολλανδίας Gerrit Zalm, απέκλεισε πάντως οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ στις συναλλαγματικές αγορές, με συνέντευξή του στην De Telegraaf.

Από τις ΗΠΑ πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το ”σκληρό” δολάριο αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, εισπράττοντας χειροκροτήματα που έφθασαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη του πράσινου νομίσματος πραγματοποιείται και προς το ”κοινοτικό” συμφέρον!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v