Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bobby Rakhit: Οι αγορές στη σκιά του δολαρίου

Η υποτίμηση του δολαρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε ”αχίλλειο πτέρνα” των αγορών, που στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη και στα ικανοποιητικά εταιρικά κέρδη, τονίζει ο Associate Director της JCF Group, Bobby Rakhit, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης.

Bobby Rakhit: Οι αγορές στη σκιά του δολαρίου
του Bobby Rakhit, Associate Director της JCF Group

Το πράσινο νόμισμα κατέγραψε απώλειες που έφθασαν το 50% έναντι του ευρώ από τον Ιούνιο του 2001.

Η ΕΚΤ δεν πιστεύει ότι η ανατίμηση του ευρώ θα έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζει δείγματα πολιτικής ότι ετοιμάζεται να μειώσει το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη για να αναχαιτίσει την εκτίναξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η διορθωτική πορεία του δολαρίου είναι υπερβολική, ιδιαίτερα μάλιστα σε ό,τι αφορά το ευρώ, που ανατιμήθηκε κατά 22% έναντι του δολαρίου το 2003.

Το δολάριο κατέγραψε απότομη πτώση έναντι του ευρώ, του καναδικού δολαρίου και του γεν.

Η νομισματική κρίση δεν φαίνεται αναπόφευκτη, ενώ οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αποκομίζουν κέρδη.

Οι χρηματιστηριακές αγορές εκμεταλλεύτηκαν τις θετικές ειδήσεις των τελευταίων μηνών, που αφορούσαν την οικονομική δραστηριότητα και την υψηλή ρευστότητα των επενδυτών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Η αισιοδοξία για την κερδοφορία των εταιρειών το τέταρτο τρίμηνο, και κυρίως στις ΗΠΑ, τροφοδοτεί ένα θετικό κλίμα στην αγορά.

Η κατάσταση παρουσιάζεται ανάμικτη στην Ευρώπη, γιατί η υποχώρηση του δολαρίου αρχίζει να εμφανίζει τις πρώτες συνέπειές της στη μεταβολή της χρηματιστηριακής αξίας και των κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε πτώση του ευρώ κατά 10% τα κέρδη των εταιρειών της ευρωζώνης υποχωρούν κατά 4%.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι υποτιμημένες σε σχέση με τη Wall Street, ενώ η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις του Standard & Poor’s 500, του δείκτη-βαρόμετρου της αμερικανικής αγοράς, και του Dow Jones Euro Stoxx, του δείκτη των μεγαλύτερων εταιρειών της ευρωζώνης, κυμαινόταν στο ένα πέμπτο της αξίας τους την προηγούμενη διετία.

Συμβατικά κριτήρια υποδηλώνουν ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ”φθηνότερες” από αυτές της Wall Street. Αυτά όμως τα κριτήρια δοκιμάζονται καθημερινά.

Δοκιμάζονται, κυρίως, από τις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που μπορεί να μετατραπούν σε πραγματική κρίση του δολαρίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αγορές φοβούνται σήμερα τη νομισματική κρίση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v