Το ευρώ ”αντέχει” στις πιέσεις λόγω Ecofin

Το ευρώ ”αντέχει” στα 1,237 δολάρια στις κερδοσκοπικές κινήσεις ενόψει του Ecofin, ενώ το γεν ”παγωσε” τους επενδυτές μετά από δημοσίευμα παρεμβάσεων 56 δισ. δολαρίων τον Ιανούαριο από την BOJ.

Ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών, εξαιτίας της αργίας της αμερικανικής αγοράς, απέτρεψε τη δημιουργία ισχυρών κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος.

Στο Τόκιο δεν έλειψαν οι κερδοσκοπικές κινήσεις μετά από δημοσίευμα για παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο αξίας 56 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές και τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εστίασαν το ενδιαφέρον τους με άξονα την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με βασικό θέμα της διακυμάνσεις του ευρώ και την στρατηγική της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών του G-7 στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το δολάριο έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, η επικαλούμενη ”Ευρωομάδα”, θα εξέφραζε μετά το τέλος της συνεδρίασης τις ανησυχίες της για την ανατίμηση του ευρώ, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ανάκαμψης.

Τα μηνύματα όμως των ευρωπαίων αξιωματούχων απογοήτευσαν τους κερδοσκόπους, γιατί παρείχαν ενδείξεις εφησυχασμού από την υποχώρηση του ευρώ.

Ο Juergen Stark, ο αντιπρόεδρος της Bundesbank υπογράμμισε ότι η ανατίμηση του ευρώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανάκαμψη, ενώ ο Αμερικανός Νομπελίστας Οικονομίας, Robert Mundell, απέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών και τους προέδρους των Κεντρικών Τραπεζών του G-7 να προχωρήσουν σε παρέμβαση για να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση τις συναλλαγματικές αγορές.

Το ευρώ κατάφερε να ανακτήσει έδαφος έναντι του ”πράσινου νομίσματος”, κυμαινόμενο στα 1,237 δολάρια, ενώ υποχώρησε 3,4% έναντι του δολαρίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ευρώ αποκομίζει κέρδη έναντι της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου, ενώ καταφέρνει να αντισταθεί στις πιέσεις των δολαρίων του Καναδά και της Αυστραλίας.

Το δολάριο διατήρησε τα κέρδη του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiun ότι η Ιαπωνία πούλησε πάνω από 6 τρισ. γεν, περίπου 56 δισ. δολάρια, από τις αρχές του μήνα, πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας το 2003!

Η Ιαπωνία παρείχε κάθε ένδειξη ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει μονίμως, γεγονός που θεωρητικά μπορεί να γίνει, τόνισε ο Steve Βarrow, ο διευθυντής νομισματικής στρατηγικής της Bear Stearns του Λονδίνου.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε πριν τις δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Junichiro Koizumi, ο οποίος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η ιαπωνική οικονομία έχει ανακάμψει από την ύφεση.

Το δολάριο εκτινάχθηκε με άνοδο 0,54% στα 107,13 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ενώ αποκομίζει οριακά κέρδη και έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,2693 ελβετικά φράγκα.

Το γεν εκτινάχθηκε με κέρδη 10% έναντι του δολαρίου το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v