Ισχυρή ανάκαμψη του ευρώ μετά το Ecofin

Το ευρώ ανακάμπτει δυναμικά προς τα 1,26 δολάρια μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση του Ecofin και την απομάκρυνση των φόβων παρέμβασης της ΕΚΤ. Δεν ανησυχούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το ευρώ ανέκαμψε με τους ταχύτερους ρυθμούς του τελευταίου διμήνου έναντι του πράσινου νομίσματος, αφού η άνοδος του έναντι του δολαρίου πλησίασε το 2%, ενώ αυτή έναντι του γεν ξεπέρασε το 1,5%. Οι επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκτιμούν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων απομάκρυναν τους κινδύνους παρέμβασης της EKT στο άμεσο διάστημα.

Το ευρώ ανέκαμψε στα 1,2566 δολάρια, φθάνοντας ενδοσυνεδριά έως τα 1,2585 δολάρια, η στερλίνα ανέκαμψε στα 1,8116 δολάρια, ενώ αντίθετα το ελβετικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,2566 ελβ. φράγκα έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ δέχθηκε νωρίς το απόγευμα ορισμένες πιέσεις στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του IFO για παρέμβαση της ΕΚΤ για να οδηγήσει το ευρώ κάτω από τα 1,20 δολάρια και την υποχώρηση του δείκτη του ZEW για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας τον Ιανουάριο.

Η ανατίμηση του ευρώ όμως απομάκρυνε τους Ευρωπαίους επενδυτές από τα χρηματιστήσια διευκολύνοντας τις ρευστοποιήσεις.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του καλαθιού των έξι ανταγωνιστικών του νομισμάτων, ενώ αρνητικά επιδρούν και οι απώλειες της Wall Street, που περιορίζουν τη ζήτηση για δολάρια

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι πρόεδροι των Κεντρικών Τραπεζών της κοινότητας φάνηκαν να ενοχλούνται περισσότερο από τις έντονες διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ευρώ, παρά από την ανατίμηση του έως τα 1,29 δολάρια, που είχε φθάσει την προηγούμενη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του Ecofin επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Πασκάλ Λαμί ότι μόνο το 10% οικονομίας της ευρωζώνης παραμένει ευαίσθητο έναντι των διακυμάνσεων του δολαρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής οικονομολόγων της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ διαβεβαίωσε την Επιτροπή οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ανατίμηση του ευρώ θα δημιουργήσει προβλήματα στις εξαγωγές της ευρωζώνης, τα οποία όμως θα απορροφηθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας και ίδιων των εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v