Άνοδος του ευρώ από IFO, Πρόντι και macro ΗΠΑ

Το ευρώ ανακάμπτει δυναμικά πάνω από τα 1,26 δολάρια, μετά την ανακοίνωση του IFO για την επιχιερημαιτκή εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τις δηλώσεις Πρόντι και ΕΚΤ και την απογοητευτική άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε ΗΠΑ.

Το ευρώ εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου μετά την άνοδο του δείκτη του IFO για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 3ετίας.

Ενισχυτικά στην άνοδο τυο ευρωπαϊκού νομίσματος λειτούργησαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γαλλική Γερουσία και του διευθυντή του αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας της Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες.

Το κοινό νόμισμα παγίωσε τα κέρδη του μετά την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

To ευρώ αντιστοιχεί με τα 1,2645 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, από τα 1,247 δολάρια του προηγούμενου κλεισίματος στην ίδια αγορά, ενώ η τιμή αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2517 δολάρια την Τρίτη, σε σχέση με τα 1,2692 δολάρια της Δευτέρας.

Ο δείκτης του IFO για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη εκτινάχθηκε στο 97,4 τον Ιανουάριο, από το 96,9 του Δεκεμβρίου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παρέμενε αμετάβλητη.

Η Gertrude Tumpel-Gugerell, το νέο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σενάρια για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στήριξε από το βήμα της γαλλικής Γερουσίας τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και τους φόβους για τις έντονες διακυμάνσεις του ευρώ, σε αντίθεση με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας, που απαιτούν τη μείωση των επιτοκίων.

Η παρέμβαση του Ρ. Πρόντι υπέρ του προέδρου της ΕΚΤ κατέστησε σαφές στα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια των συναλλαγματικών αγορών ότι η ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή δεν πρόκειται να ενδώσουν στις πιέσεις του Ecofin για μείωση των επιτοκίων.

Στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας της Ουάσιγκτον, τόνισε, αμέσως μετά το τέλος τη συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών του G-7, ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθεί το θέμα των έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με άξονα την ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων, χωρίς να αναφερθεί σε παρεμβάσεις στα επιτόκια.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένουν ενδείξεις από την Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς FOMC για τις προθέσεις διατήρησής τους στα σημερινά χαμηλά επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν το δολάριο στην αγορά της Νέας Υόρκης μετά την μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, παρόλο που έφθασε στο 96,8, τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 18μηνου.

Η στερλίνα κατέγραψε σημαντικές απώλειες έναντι των ανταγωνιστικών της νομισμάτων, που έφθασαν στο 1,3% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπλερ σε ότι αγορά την αύξηση στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων.



Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 3ετιας έναντι του γεν, μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχωρεί στα 105,52 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v