Η αλλαγή ρητορικής από τη Fed πιέζει το ευρώ

Το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα 1,24 δολάρια με απώλειες 0,7% έναντι του δολαρίου και στα 311,11 γεν με απώλειες 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος από τις κερδοσκοπικές κινήσεις που πυροδότησε η ρητορική απόφαση της Fed.

Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και του γεν, ”εξαργυρώνοντας” την ρητορική στροφή της Fed, με το πράσινο φως της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Οι αγορές αμφιβάλουν εάν το G-7 των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουάρίουμ θα ανοίξει το δρόμο της ανατίμησης των ασιατικών νομισμάτων και της αναχαίτισης των έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το ευρώ υποχωρεί 0,7% στα 1,2388 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ η ισοτιμία της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2468 δολάρια στη Φραγκφούρτη, σε σχέση με τα 1,2563 δολάρια της Τετάρτης.



Η πτώση του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έφθασε στο 1% με το ευρώ να κυμαίνεται στα 131,11 γεν.

Την ίδια στιγμή το πράσινο νόμισμα κυμαίνεται στα 106,07 γεν.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed σε ότι αφορά τα επιτόκια θα ενισχύσει το δολάριο, τόνισε ο Cyrus Whutney, ο διευθυντής χρηματιστών της Commerzbank της Νέας Υόρκης.

H ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζει να διαμορφώνει το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος, με βασικό στόχο την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Τη ”σκυτάλη” των κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος την πρόσφερε αυτή τη φορά η Fed, αλλάζοντας χθες το ύφος της διατύπωσης που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερη ανησυχία για πληθωριστικούς ή αποπληθωριστικούς κινδύνους, οικονομικές κρίσεις ή προβλήματα στην αγορά εργασίας ή την ανάπτυξη, η Fed του Άλαν Γκρίνσπαν υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει την ”υπομονή” της για να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, όταν από τον Αύγουστο διατύπωνε τη ρήση ότι αυτά θα παρέμενα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.

Οι επενδυτές και κυρίως τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια των συναλλαγματικών αγορών με ”βραδυφλεγή καθυστέρηση” εξέλαβαν την αλλαγή της διατύπωσης της Fed ως το νέο γρίφο του πρόεδρου της Άλαν Γκρίνσπαν για να προειδοποιήσει, όπως το συνηθίζει, για αναμενόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Με τη βοήθεια των αξιωματούχων των κοινοτικών θεσμών, που παρέδωσαν τη γνωστή ”σκυτάλη” στη Fed, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια προχώρησαν σε αγορές δολαρίων έναντι ευρώ, ικανοποιώντας τους Ευρωπαίους εξαγωγείς, καθησυχάζοντας παράλληλα και τα οικονομικά επιτελεία των μεγάλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κυβέρνηση του Τόκιο, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να παίζουν στην Ασία το ρόλο του θεματοφύλακα της ανάκαμψης του δολαρίου, απειλώντας για νέες παρεμβάσεις.

Τα σημερινά αντιφατικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στο δολάριο να διατηρήσει την ανοδική του τροχιά.

Οι επενδυτές και οι αγορές θα πρέπει να αποδείξουν ότι στοιχηματίζουν στην άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, και κυρίως στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Διαφορετικά οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε νέο κύκλο έντονων διακυμάνσεων, με άξονα τις κερδοσκοπικές κινήσεις ενόψει του G-7 των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στις 6 – 7 Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Εάν το G-7 δεν καταφέρει να αναχαιτίσει τις έντονες διακυμάνσεις των ισοτιμιών στο ”Στόμα του Ποντικού” της Φλόριντα η γνωστή ”σκυτάλη” θα περάσει ξανά στην ΕΚΤ.

Κανείς τότε δεν θα μπορέσει να προβλέψει πόσο θα αντέξει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v