Πέριξ των 1,25 δολαρίων υποχωρεί το ευρώ

Οι ενδείξεις ότι πλησιάζει η ώρα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, εκτονώνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για να καταστείλει την ταχεία ανατίμηση του νομίσματος. Στα 1,25 δολάρια υποχωρεί το ευρώ.

Στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας ενισχύθηκε το δολάριο ότι η Federal Reserve έδωσε ”σινιάλο” ότι πλησιάζει η ώρα της αύξησης των επιτοκίων.

Τα αμερικανικά ομόλογα και οι μετοχές υποχώρησαν κάθετα μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος της Fed αλλά η μεγαλύτερη αντίδραση προήλθε από το δολάριο, που εμφάνισε μια απαραίτητη διόρθωση σε υψηλότερα επίπεδα, μετά από τις πολύμηνες πιέσεις που υφίσταται έναντι των υπολοίπων μεγάλων ισοτιμιών.

Η ανάκαμψη του δολαρίου προσέφερε ανακούφιση στους αξιωματούχους της ευρωζώνης, που ανησυχούν για την ταχεία ανατίμηση του ευρώ. Η διόρθωση στις ισοτιμίες περιορίζει την ανάγκη να υποχρεωθούν οι Ευρωπαίοι να πιέσουν σθεναρά για μια παρέμβαση στην άνοδο του ευρώ κατά την κρίσιμη συνάντηση της G7 που πραγματοποιείται στην ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη το ενιαίο νόμισμα κινείται πέριξ των 1,25 δολαρίων, έχοντας υποχωρήσει στην Ασία μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, στα 1,2416 δολάρια. Το δολάριο κινείται στα 105,85 γεν, υψηλότερα από το πρόσφατο χαμηλό τριών ετών στα 105,45 γεν.

Η Fed διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια σταθερά στο 1% αλλά μετέβαλε την διατύπωση του ανακοινωθέντος της, δημιουργώντας την αίσθηση ότι προετοιμάζει το έδαφος για μια επικείμενη επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v