Ανοδος ευρώ από τα στοιχεία για ανάπτυξη σε ΗΠΑ

Το ευρώ κινείται ανοδικά ως τα 1,2457 δολ., μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ ο John Snow υπερασπίζεται το ”σκληρό” δολάριο. Στα 68 δισ. δολάρια οι παρεμβάσεις του Τόκιο για στήριξη δολαρίου τον Ιανουάριο.

Με ανοδική πορεία κινείται το ”ασανσέρ” του ευρώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για ανάπτυξη στο 4% για το τέταρτο τρίμηνο στις ΗΠΑ, σε σχέση με το 5% που ανέμεναν οι αναλυτές και το 8,2% των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ περιορίζουν τις ανησυχίες για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων έως τον Ιούνιο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από το πράσινο νόμισμα.

Το ευρώ ανάκαμψε από τις πιέσεις που δεχόταν από νωρίς το πρωί στην ιαπωνική αγορά, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του γεν.

Το κοινό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 1,2457 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, σε σχέση με τα 1,241 δολάρια που είχε υποχωρήσει το βράδυ της Πέμπτης στην ίδια αγορά.

Η ενδεικτική της τιμή της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2384 δολάρια ανά ευρώ στη Φραγκφούρτη, σε σχέση με τα 1,2468 δολάρια της Πέμπτης.

Το πράσινο νόμισμα υποχώρησε στα 1,8222 δολάρια έναντι της στερλίνας και στα 105,82 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, παρόλο που οι παρεμβάσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για να στηρίξουν το πράσινο νόμισμα έφθασαν στο ρεκόρ των 7,15 τρισεκ, γεν, περίπου 68 δισ. δολαρίων.

Ο John Snow επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει το σκληρό δολάριο, το οποίο αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομικών της Ευρώπης και τους υπόλοιπου κόσμου.

Παράλληλα, ο J. Snow εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά εργασίας θα καταγράψει άνοδο, απορρίπτοντας τις αρνητικές προβλέψεις όσων διαβλέπουν ότι τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα τα ακολουθήσουν αυτά για την πορεία της απασχόλησης.



Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να ανταποδίδουν τον ”αλτρουισμό” των προηγούμενων δηλώσεων του προέδρου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Enst Welteke.

Ο πρόεδρος της Bundesbank υπογράμμισε προηγούμενα ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι περισσότερο σημαντική από την ισοτιμία του ευρώ και τις εξαγωγές της Γερμανίας και της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v