Ξεπέρασε τα 1,28 δολάρια το ευρώ

Τοευρώ εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,28 δολάρια και η στερλίνα σε νέο ρεκόρ 11ετίας έναντι του δολαρίου από την εκτίμηση του Γκρίνσπανότι το ”φθηνό”¨δολάριο θα περιορίσει τα ελλείμματα. Χιονοστιβάδα πιέσεων στην ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων.

Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,2819 δολάρια αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασης του Α. Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου για την πορεία της αμερικανικής οικονομία, ενώ η στερλίνα κατέρριψε νέο ρεκόρ 11ετίας έναντι του πράσινου νομίσματος, κυμαινόμενη στα 1,8835 δολάρια.

Το ”φθηνό” δολάριο αποτελεί το όπλο για τη μείωση του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την παρέμβαση του προέδρου της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου.



Ο Α. Γκρίνσπαν αποδέχθηκε το κόστος που θα επιβάλλουν οι αγορές στο δολάριο για να διασώσει την ανάπτυξη.

Πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν αύριο στην ΕΚΤ για άμεση μείωση των επιτοκίων ή παρέμβαση 30 δισ. δολαρίων, για να οδηγήσει σε ανατίμηση 10 σεντς την ισοτιμία του πράσινου νομίσματος έναντι του ευρώ, όπως υποστηρίζει το IFO.

Για τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια των συναλλαγματικών αγορών η προειδοποίηση του Α. Γκρίνσπαν αποτέλεσε εναρκτήριο λάκτισμα για να ”ξεφορτωθούν” δολάρια έναντι ευρώ και άλλων ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

O πρόεδρος της Fed ότι η ισοτιμία του δολαρίου θα περιορίσει την ψαλίδα των ελλειμμάτων ερμηνεύτηκε άμεσα ως άμεση εκτίμηση ότι η υποτίμηση του δολαρίου θα ενισχύσει τις εξαγωγές, αυξάνοντας το κόστος των εξαγωγών, και την ανάλογή μείωσή τους, επιτρέποντας την μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η πτώση του δολαρίου εκτίναξe άμεσα και το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, ενώ ο πρόεδρος της Fed απαντούσε ακόμη στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής του Κογκρέσου!



Παράλληλα, οι προβλέψεις του προέδρου της Fed για ανάπτυξη με ρυθμούς που θα ξεπερνούν το 5% το 2004 ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ημιαγωγών, του χρηματοοικονομικού τομέά και των εταιριών λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v