Ευρώ: Κοντά σε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι δολαρίου

Στα 1,288 εκτινάχθηκε το ευρώ μετά την άνοδο του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ και την υποχώρηση του δείκτη Μίσισκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Το ευρώ ”ταξιδεύει” για νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,288 δολάρια μετά τα ”διπλά” αρνητικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η ισοτιμία αναφοράς της ΕKT για το ευρώ κυμαινόταν την Πέμπτη στα 1,2802 δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ανοίγει ο δρόμος για την εκτίναξη του ευρώ σε νέα ιστορικό ρεκόρ έναντι του πράσινου νομίσματος, δηλαδή πάνω από τα 1,2898 δολάρια.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 11ετίας, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,28952 δολάρια.

Το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 105,25 γεν έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο υποχώρησε παράλληλα έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και Καναδά.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 42,48 δισ. δολάρια για το Δεκέμβριο, καταγράφοντας άνοδο που πλησιάζει στο 11% σε σχέση με τα 38 δισ. δολάρια που διαμορφώθηκε το έλλειμμα το Νοέμβριο και αρκετά επάνω από τα 40 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος ”χρεώθηκε” στην υποτίμηση του δολαρίου, που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος και το κόστος των εισαγωγών.

Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη του Μίσιγκαν επιτάχυνε την απομάκρυνση των επενδυτών από το δολάριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, ο δείκτης του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο 93,1 το Φεβρουάριο από το 103,8 του Ιανουαρίου και του 103,3 των προβλέψεων.

Ορισμένοι αναλυτές υπογράμμισαν ότι η απογοητευτική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο, οι ”αναιμικές” προβλέψεις για την ανάπτυξη το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και οι απογοητευτικές ανακοινώσεις για την πορεία της γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής οικονομίας περιόρισαν τη δυναμική ανόδου του ευρώ για να καλύψει την μικρή απόσταση που το χωρίζει από νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Ο Cristoph Schmidt, διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών RWI, υπογράμμισε ότι εάν το ευρώ εκτιναχθεί έως τα 1,35 δολάρια, οι εξαγωγές της Γερμανίας και της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, που θα μεταφερθούν και στην υπόλοιπη οικονομία.

Αντίθετα εάν παραμένει στα 1,25 δολάρια οι αρνητικές συνέπειες θα είναι περιορισμένες, εκτιμά ο διευθυντής ενός από τα πέντε αξιόπιστα οικονομικά ιδρύματα της χώρας.

O Wolfgang Wiegard, o οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, χαμήλωσε τον πήχη για την ισοτιμία του ευρώ, εκτιμώντας ότι εάν το κοινό νόμισμα παραμείνει πάνω από τα 1,25 δολάρια κατά μέσο όρο το 2004, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις προβλέψεις της για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών με άξονα την ανάπτυξη για την ίδια περίοδο, όπως τόνισε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v