Υψηλότερα το δολάριο μετά την άνοδο πληθωρισμού

Το δολάριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών έναντι του γεν και στα υψηλότερα 2 εβδομάδων έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα 12μηνου έναντι της στερλίνας.

Τα δολάριο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών έναντι του γεν, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας για παρέμβαση στις συναλλαγματικές αγορές και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή το ”πράσινο νόμισμα” εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων έναντι του γεν.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2542 δολάρια, ενώ η στερλίνα νωρίς το πρωί εκτινάχθηκε έως τα 67,01 πέννες έναντι του ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2003, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

Το δολάριαο εκτινάχθηκε στα 108,96 γεν και στα 1,8649 δολάρια έναντι της στερλίνας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι διανύουμε πρόσκαιρο διάλειμμα στη 2ετή διολίσθηση του δολαρίου, μετά την εκτίναξη του ευρώ κοντά στα 1,3 δολάρια.

Η αγορά κάνει ένα διάλειμμα πριν προχωρήσει στην επόμενη έφοδο του ευρώ στα 1,3 δολάρια, τόνισε ο Μαρκ ΜακΦάρλαντ, ο αναλυτής στρατηγικής ισοτιμιών της ελβετικής UBS.

Η αγορά είναι νευρική, ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις οδηγούν τη δράση της, τόνισε ο Μάικλ Κλάγιτερ, ο αναλυτής στρατηγικής ισοτιμιών της West LB.

Οι εκτιμήσεις του προέδρου της Fed του Σαιν Λούις, Γουίλιαμ Πουλ, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κυμανθεί μεταξύ του 4% – 5% το 2004 οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυσε τις προβλέψεις των αναλυτών για επικείμενη άνοδο των επιτοκίων.

Ο Γ. Πουλ πάντως φρόντισε να καθησυχάσει τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι η Fed θα εξαντλήσει την ”υπομονή” της πριν προσχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων.

Η ανακοίνωση αύξησης των τιμών καταναλωτή κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ενίσχυσε τους φόβους για περαιτέρω επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της οικονομίας.

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στο 1,9% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά0,5% τον Ιανουάριο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιτάχυνση του χρόνου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Στον αντίποδα, η διατήρηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 1,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960, αναμένεται ότι θα διευκολύνει τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο 1% για αρκετό χρόνο ακόμη.

Το γεγονός όμως ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, οδήγησε την πλειοψηφία των αναλυτών στην εκτίμηση ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα αρχίσει να βαραίνει στη πλάστιγγα λήψης των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v