Πέριξ των 1,27 δολαρίων διατηρείται το ευρώ

Κέρδη στα 1,27 δολάρια αποκομίζει το ευρώ, παρά τα θετικά μακροικονομικά στιχεία στις ΗΠΑ, ενώ τις θέσεις τους διατηρούν στερλίνα και δολάριο Αυστραλίας.

Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του πορεία στα 1,2704 δολάρια, από τα 1,2673 δολάρια που είχε υποχωρήσει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Το πράσινο νόμισμα αδυνατεί να πιέσει το καλάθι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, κυμαινόμενο στα 1,892 δολάρια έναντι της στερλίνας, στα 107,09 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και στα 79,09 σεντς έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.

Τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου φαίνεται ότι διατηρούν στάση αναμονής, εκτιμούν οι αναλυτές των αγορών εξαίτας των ”περιέργως” οριακών διακυμάνσεων των ισοτιμιών κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Τα θετικά στοιχεία για τη αμερικανική αγορά εργασίας, από τη μείωση των αιτήσεων εβδομαδιαίων επιδομάτων στα χαμηλότερα επίπεδα της 3ετίας, η άνοδος του δείκτη των δεικτών, που καταγράφει το επιχειρηματικό αίσθημα για το επόμενο τρίμηνο, και οι ικανοποιητικές κερδοφορίες των κολοσσών της Wall Street δεν οδήγησαν την επιστροφή των επενδυτών στο πράσινο νόμισμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι διεκόπη η επιστροφή των επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου προς το δολάριο, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης με ”υποτιθέμενη” αφορμή την διαπίστωση του Γάλλου πρόεδρου Σιράκ από τη γερμανική τηλεόραση ότι ”η Ευρώπη έχει αναλάβει τα βάρη από την πτώση του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές”.

Οι αναλυτές και οι επενδυτές όμως συνεχίζουν να υποψιάζονται ότι πίσω από την προηγούμενη απότομη διολίσθηση του ευρώ μπορεί να κρύβονται παρεμβάσεις της ΕΚΤ, ενώ ανάλογες υποψίες διατυπώνονται στις ασιατικές αγορές για παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών, από την ισχυρή ανατίμηση του δολαρίου και έναντι του γεν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας φρόντισε πάντως από νωρίς το πρωί να ξεκαθαρίσει τη θέση της, διαμέσου συνέντευξής του αντιπροέδρου της Ρ. Λόμαχ, στην οποία τόνισε ότι εάν η οικονομία της χώρας συνεχίζει να επιταχύνει τους κινητήρες της, η άνοδος των επιτοκίων θα είναι αναπόφευκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v