”Μουδιασμένο” το ευρώ στα 1,2703 δολάρια

Η κάθετη υποχώρηση του ευρώ από το επίπεδο ρεκόρ των 1,29 δολαρίων, δημιούργησε έντονη νευρικότητα στους επενδυτές που θεωρούν ότι για ένα διάστημα οι αγορές συναλλάγματος θα κινούνται χωρίς σαφή κατεύθυνση. Στα 1,2703 δολάρια το ευρώ αυτή την ώρα.

Χωρίς κατεύθυνση κινείται το ευρώ, που έφτασε σε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου προχθές για να υποχωρήσει όμως κάθετα στη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες δύο σεντς.

Πάντως οι προοπτικές παρέμβασης της ΕΚΤ στο φράγμα των 1,30 δολαρίων συγκρατούν τις ανοδικές τάσεις του ενιαίου νομίσματος και δημιουργούν στην αγορά την αίσθηση ότι η ανάπαυλα στην ανοδικά τάσεις δεν θα είναι βραχεία.

Αυτή την ώρα το ευρώ κινείται στα 1,2703 δολάρια περίπου. Η διόρθωση του ευρώ από το ρεκόρ των 1,2927 δολαρίου στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν αναπάντεχη και δημιούργησε έντονη νευρικότητα στις αγορές, που βρίσκονται τώρα σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης. Το χθεσινό κλείσιμο διαμορφώθηκε στο Λονδίνο στα 1,2715 δολάρια.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η διόρθωση έχει ήδη ξεκινήσει στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, ίσως με τη βοήθεια συμφωνημένων παρεμβάσεων από τις ιαπωνικές αρχές, και μεταδίδεται στις υπόλοιπες ισοτιμίες του πράσινου νομίσματος.

Τόσο ο γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκαγκ Κλέμεντ άσκησαν φραστικές πιέσεις στο ευρώ, ειδικά όταν ο δεύτερος δήλωσε ότι η υπάρχει ένα επίπεδο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι θα πρέπει να σταματήσει η άνοδος. Η πορεία του ευρώ σε απόσταση αναπνοής από τα 1,30 δολάρια σταμάτησε μετά από αυτές τις δηλώσεις.

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Λυκ Κοέν δήλωσε ότι είναι αφελές να πιστεύουμε πως μπορούν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ να αλλάξουν την πορεία των ισοτιμιών, καθώς και ότι αποκλείεται να συναινέσουν οι ΗΠΑ να συμμετέχουν σε τέτοια παρέμβαση.

Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για την πιστωτική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v