Σε ρόλο Πυθίας η ΕΚΤ, ”ζαλίζει” το ευρώ

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου το πρωί, φτάνοντας στα 1,29 δολάρια, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να αντισταθεί στην άνοδο του ενιαίου νομίσματος. Διφορούμενες δηλώσεις από την ΕΚΤ.

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου το πρωί, φτάνοντας στα 1,29 δολάρια, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να αντισταθεί στην άνοδο του ενιαίου νομίσματος.

Η προοπτική ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμη σε χαμηλά επίπεδα συντηρεί τις πτωτικές πιέσεις στο δολάριο.

Αμέσως μόλις το ευρώ ”χτύπησε” νέο ρεκόρ στα 1,2927 δολάρια, ο Γκυ Κουάντεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ”δεν είναι ευπρόσδεκτη περαιτέρω άνοδος στην τιμή του ευρώ.”

Το νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 1,2868 δολάρια περίπου μετά από αυτή την φραστική παρέμβαση, αλλά ανέκτησε ανοδική πορεία όταν το ίδιο στέλεχος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει θέσει ”όριο” για την ανοχή της όσον αφορά την άνοδο.

Αναλυτές αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters ότι κάθε φορά που το ευρώ σημειώνει πτώση εμφανίζονται αγοραστές, ”πραγματικοί” και κερδοσκόποι. Η πτώση του δολαρίου έναντι του αυστραλέζικου δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, υποδεικνύει σαφώς ότι ο κόσμος ”κυνηγάει” τα νομίσματα με τις μεγαλύτερες επιτοκιακές αποκλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v