Απότομη ”πτώση” για το ευρώ από τα 1,2927 δολ.

Το ευρώ ”ξεφούσκωσε” στα 1,2808 δολάρια, από τα 1,2927 δολάρια που εκτινάχθηκε το πρωί, ενώ αυξάνονται οι υποψίες για ”νέα” παρέμβαση της ΕΚΤ. Η αναμενόμενη άνοδος των βρετανικών επιτοκίων αύριο θα οδηγήσει τη στερλίνα στα 2 δολάρια;

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,2808 δολάρια, έχοντας εκτιναχθεί νωρίς το πρωί έως τα 1,2927 δολάρια, σε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του πράσινου νομίσματος, ενώ η απότομη υποχώρησή του ενίσχυσε για μια ακόμη φορά τις φήμες ότι πίσω από τη διολίσθηση του ευρώ κρύβεται ”νέα” παρέμβαση της ΕΚΤ.



Τη στιγμή του νέου ιστορικού ρεκόρ του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου το ευρώ κατέγραφε κέρδη 3,5% έναντι του πράσινου νομίσματος από τις αρχές του μήνα.

Η ανάκαμψη του δολαρίου εναντι του γεν ενίσχυσε τις φήμες για νέα παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.

Οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ήδη από χθες το νέο ράλι του ευρώ, ενώ οι πρωινές δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλους της ΕΚΤ Γκυ Κουαντέν, ότι η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ δεν είναι ευπρόσδεκτη, φαίνεται ότι αποτέλεσε το ”άλλοθι” των κερδοσκοπικών κεφαλαίων για να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι των ισοτιμιών.

Η στερλίνα συνέχισε το ράλι της έναντι του δολαρίου, καταρρίπτοντας νέα υψηλότερα επίπεδα 11ετίας έναντι του πράσινου νομίσματος στα 1,914 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ 7ετίας φθάνοντας στα 0,8 δολάρια ΗΠΑ.

Ο πανίσχυρος σύλλογος των γερμανικών τραπεζών BdB υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ότι η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα αποδειχθεί επιζήμια για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, απευθύνοντας κάλεσμα στις εθνικές κυβερνήσεις για ανακοπή της ανατίμησης του κοινού νομίσματος.



Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας Βόλφραγκ Κλέμεντ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε παρέμβαση στις αγορές για να οδηγήσει τη διολίσθηση του ευρώ, αφού σήμερα το πράσινο νόμισμα δεν είχε καμία ”δικαιολογία” ανάκαμψης, όπως με την προηγούμενη ανακοίνωση για ροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αξίας 75,7 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά το Δεκέμβριο.

Τα ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται πλέον στην πορεία της στερλίνας και στις αναμενόμενες κερδοσκοπικές κινήσεις ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των βρετανικών επιτοκίων, που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αναλυτές του Σίτι ετοιμάζονται να υποδεχθούν αύριο τη στερλίνα από την ”οροφή” των 2 δολαρίων, σε περίπτωση που η Τράπεζα της Αγγλίας οδηγήσει τα επιτόκια στο 4,25% από το 4%, αυξάνοντας την ψαλίδα των επιτοκίων έναντι αυτών της ΕΚΤ και κυρίως της Fed.

Η στερλίνα εκτινάχθηκε κατά 17% έναντι του δολαρίου το 2003 εξαιτίας της επιτάχυνσης της ανάπτυξης στη Βρετανία, που εξανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο δύο φορές τα επιτόκια, για να τα οδηγήσει στο 4%, στα τετραπλάσια επίπεδα από αυτά της αμερικανικής Fed.

H βρετανική στερλίνα την Τρίτη το απόγευμα εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,9 δολάρια, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 1992, το μήνα που η Βρετανία εγκατάλειψε το ευρωπαϊκό νομισματική σύστημα.

Για την ειρωνεία της τύχης στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992 η στερλίνα και η ιταλική λίρα πετάχτηκαν στη κυριολεξία έξω από το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, μετά από τις πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που οδηγούσε ο γνωστός ”φιλάνθρωπος” Τζορτζ Σόρος.

Ο Νόρμαν Λαμόντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, διέταξε τότε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια σε μια μέρα, στο 15% από το 10%, εκτιμώντας λανθασμένα ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκόλυνε την ανάκαμψη της στερλίνας.

Ανεπιτυχής απόφαση που του στοίχισε την παραίτηση μέσα σε μια θύελλα αποδοκιμασιών.

Ο σημερινός Εργατικός υπουργός των Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν μάλιστα έχει αποκαλέσει επανειλημμένα την 16η Σεπτεμβρίου του 1992 ”μαύρη Τετάρτη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v