Εκκληση Σρέντερ για χαμηλά επιτόκια πιέζει το ευρώ

Οι θετικές εκτιμήσεις του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανοδικές τάσεις του δολαρίου, που πυροδότησε η πρόταση του καγκελάριου Σρέντερ προς την ΕΚΤ για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Οι θετικές εκτιμήσεις του προέδρου της Fed Άλαν Γκρίνσπαν για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2004, ενίσχυσαν τις ανοδικές τάσεις του δολαρίου έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,255 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε στα 1,8855 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα στα 108,51 γεν έναντι του πράσινου νομίσματος.

Η ανοδική πορεία του δολαρίου πυροδοτήθηκε αρχικά από τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ, ο οποίος προέτρεψε την ΕΚΤ να εξετάσει ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων για να διευκολύνει την υποχώρηση του ευρώ.

Ανάλογες επιπτώσεις για την υποχώρηση του ευρώ είχαν και οι δηλώσεις του Κλάους Ζίμερμαν, του επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, που μέσω συνέντευξής του στο Focus Mοney, διατύπωσε αντίστοιχη πρόταση στην ευρωπαϊκή νομισματική αρχή για μείωση των επιτοκίων.

Η ενδεικτική τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στη Φρανκφούρτη στα 1,2629 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2595 δολάρια της Τρίτης.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 108,51 γεν, για πρώτη φορά το τελευταίο τριήμερο, απώλειες που δρομολογήθηκαν από νωρίς στην αγορά της Νέας Υόρκης εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούσαν νέα παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών για να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών και των επενδυτών στις συναλλαγματικές αγορές, εστιάζεται πλέον στην πορεία της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σημερινά στοιχεία για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 2,3% το 2003 και οι προβλέψεις για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, καθιστούν αναπόφευκτη την άνοδο των βρετανικών επιτοκίων το αργότερο έως το Μάιο.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν δεν συμπεριέλαβε στο κείμενο της κατάθεσής του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του αμερικανικού κοινοβούλιο τη διατύπωση ότι η Fed θα διατηρήσει την ”υπομονή” της πριν προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων, δεν ανησύχησε τους αναλυτές.

Οι αγορές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων για πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τις διαπιστώσεις του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού για αδυναμία της ανάπτυξης να διευρύνει ουσιαστικά την απασχόληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v