Σρέντερ-Ραφαρέν πιέζουν το ευρώ στα 1,244 δολάρια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ραφαρέν συντάχθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ στο αίτημα μείωσης των επιτοκίων προς την ΕΚΤ. Θα επιδιώξει συζήτηση για το θέμα με τον Τζ. Μπους ο Σρέντερ, σύμφωνα με το FT .com. Στα 1,244 δολάρια έπεσε το ευρώ.

Με αναρρίχηση αντέδρασε το δολάριο στις ανησυχίες που εξέφρασαν συντονισμένα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης για την άνοδο του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα βυθίστηκε το πρωί στα 1,2446 δολάρια έναντι 1,2502 δολ. στο χθεσινό κλείσιμο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν – Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε ότι η έκταση της ανόδου του ευρώ είναι ”ανησυχητική”, ενώ χθες ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε προβεί σε σχεδόν ανοιχτή προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα, σε συνέντευξη που παρέθεσε στους Financial Times πριν την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ”δεν είναι ικανοποιητική” και δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να συζητηθεί το ζήτημα του ευρώ κατά την συνάντησή τους.

Κατά τους αναλυτές, βραχυπρόθεσμα το ευρώ θα παραμείνει πιεσμένο, καθώς αυξάνονται οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Η άνοδος του δολαρίου επιταχύνθηκε μετά τα 1,2480 δολάρια ανά ευρώ και στη συνέχεια μετά τα 1,2450 δολάρια ανά ευρώ.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να πραγματοποιήσει ”σημαντική συζήτηση για τα επιτόκια” κατά την επόμενη τακτική συνάντηση της 4ης Μαρτίου. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως των αναλυτών δεν περιμένει μεταβολή στα επιτόκια του ευρώ στους ερχόμενους μήνες.

Tην προοπτική μείωσης των επιτοκίων εντός του 2004 ενίσχυσε και η υποχώρηση του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3 στην ευρωζώνη. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 6,4% από 7% τον Δεκέμβριο, αλλά πάντως παραμένει πάνω από το επίπεδο αναφοράς του 4,5% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v