Από τα αμερικανικά macro επωφελείται το ευρώ

Το δολάριο καταγράφει απότομη πτώση έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Νέα προειδοποίηση Σρέντερ και Ραφαρέν για ανατίμηση του ευρώ.

Το δολάριο καταγράφει απότομη πτώση στις συναλλαγματικές αγορές μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, απομακρύνοντας την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων το 2004.

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,2372 δολάρια στη Νέα Υόρκη, ενώ είχε εκτιναχθεί με κέρδη 1,48% έως τα 1,2384 δολάρια μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή κατέγραφε σημαντικά κέρδη 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κυμαινόμενο στα 137,55 γεν.

Το δολάριο καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 1,4% έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχωρεί 1,16% έναντι της στερλίνας, στα 1,844 δολάρια, και κατά 1,35% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας, στα 0,7613 δολάρια Αυστραλίας.



Την ίδια στιγμή το δολάριο απώλεσε σημαντικό τμήμα των προηγούμενων κερδών του έναντι του γεν, κυμαινόμενο στο 111,01γεν, από τα 111,4 γεν, στα υψηλότερα επίπεδα του τριμήνου, που είχε εκτιναχθεί προηγούμενα εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που προεξοφλούσαν παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών για τη στήριξη του πράσινου νομίσματος.

Ο καγκελάριος Σρέντερ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ότι επιθυμεί τη μείωση της ψαλίδας των διακυμάνσεων του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ”περισσότερο ορθολογιστικά επίπεδα”, διευκρινίζοντας ότι η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

Παράλληλη, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ανατίμηση του ευρώ δημιουργεί προβλήματα στις γερμανικές εξαγωγές και στη διεύρυνση της αγοράς εργασίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν - Πιέρ Ραφαρέν έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για την ανατίμηση του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία των δώδεκα χωρών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v