Πιέσεις δέχεται το ευρώ

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2212 δολάρια, αφού οι επενδυτές ”στοιχηματίζουν” στην ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2004, αδιαφορώντας για την εκτίναξη του εμπορικού ελλείμματος σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο.

To δολάριο συνεχίζει να πιέζει το καλάθι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, εκμεταλλευόμενο την αισιοδοξία των επενδυτών για ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2004 στα υψηλότερα επίπεδα της 20ετίας.

Αισιοδοξία που επιβεβαιώνεται και από τη δημοσίευση των μηνιαίων εκθέσεων για το Μάρτιο της Blue Chip την Τετάρτη και του Bloomberg την Τρίτη.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2212 δολάρια, ενώ πραγματοποιεί μίνι ράλι έναντι της στερλίνας, διαμορφούμενο στα 1,8003 δολάρια έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει κέρδη 3% από τις αρχές του έτους έναντι του ευρώ, μετά από απώλειες της τάξης του 17% το 2003.

Οι αναλυτές των αγορών πάντως υπογραμμίζουν ότι η υποχώρηση του ευρώ είναι πρόσκαιρη και ότι το κοινό νόμισμα θα φθάσει στα 1,35 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές μοιάζουν να αδιαφορούν για τα απογοητευτικά στοιχεία από την εκτίναξη ρεκόρ του εμπορικού ελλείμματος στα 43,1 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο και την οριακή αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων κατά 0,1% για την ίδια περίόδο.

Οι επενδυτές άρχισαν να απομακρύνονται σταδιακά από το ευρώ από νωρίς το πρωί, μετά την ανακοίνωση για οριακή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2003 και αργότερα με την ανακοίνωση του γερμανικού DIW για στασιμότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, προβλέποντας ανάπτυξη 0,1%.

Το δολάριο καταγράφει απώλειες για δεύτερη διαδοχική μέρα έναντι του γεν κυμαινόμενο στα 111,07 γεν, από τα 111,32 γεν που κυμαινόταν χθες αργά το απόγευμα στη Νέα Υόρκη.

Η πτώση του δολαρίου έναντι του γεν οφείλεται στις κερδοσκοπικές κινήσεις, που ”στοιχηματίζουν” ότι οι ιαπωνικές αρχές περιόρισαν σήμερα τη δυναμική των παρεμβάσεών τους για να στηρίζουν το δολάριο, μετά από παρεμβάσεις ύψους 94 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησαν το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η μηνιαία έκθεση της Blue Chip για το Μάρτιο, διόρθωσε ανοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθεί στο 4,7% το 2004.

Η μηνιαία έκθεση της Blue Chip Economic Indicators για το Μάρτιο διορθώνει ανοδικά τις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης από το 4,5% του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, διατηρεί στα ίδια επίπεδα τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,8% το 2005, διευκρινίζοντας ότι ο οικονομικός κύκλος οδηγείται σε επιβράδυνση, παρά την ενίσχυση των εξαγωγών από τη σταθεροποίηση του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα.

Η έκθεσης της Blue Chip είναι η δεύτερη που δημοσιοποιήθηκε σε διάστημα δύο ημερών, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη για το 2004 θα ξεπεράσει το 4% για το 2004.

Την Τρίτη το Bloomberg δημοσίευσε τη μηνιαία έκθεσή προβλέψεων του Μαρτίου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα καταγράψει άνοδο 4,5% το πρώτο εξάμηνο και πάνω από 4% για κάθε τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v