Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βάρος της Ισπανίας πίεσε τις ευρωαγορές

Η πρωινή ανάκαμψη χάρη στις ελληνικές δημοσκοπήσεις δεν κράτησε πολύ και οι ισπανικές τράπεζες πίεσαν σε ελαφρές απώλειες τις ευρωαγορές. Έντονη πτώση στη Μαδρίτη. Κλειστή η Wall λόγω αργίας.

Η Bankia και τα ευρύτερα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών δεν επέτρεψαν στις ευρωαγορές να κρατήσουν τα πρωινά τους κέρδη και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με ελαφρές, στην καλύτερη περίπτωση, απώλειες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,09% στις 5.356 μονάδες, ο DAX έκλεισε 0,26% χαμηλότερα στις 6.323 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,16% στις 3.042 μονάδες.

Οι αγορές των ΗΠΑ παραμένουν σήμερα κλειστές για τον εορτασμό της Ημέρας των Πεσόντων.

Οι διεθνείς αγορές μετοχών, τα εμπορεύματα καθώς και το ευρώ, επιχείρησαν ανάκαμψη μετά τις κάθετες απώλειες της εβδομάδας, κατά την οποία υπήρξε μαζική φυγή επενδυτικών κεφαλαίων προς «ασφαλή» ενεργητικά όπως το δολάριο, καθώς διογκώνονται οι φόβοι για το μέλλον της Ελλάδας και για τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας.

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης και μέχρι το μεσημέρι, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούσαν θετικά στις δημοσκοπήσεις που έδειξαν επικράτηση του φιλομνημονιακού κόμματος της Ν.Δ. στις ελληνικές εκλογές.

Το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς στο 1,258$ έχοντας διολισθήσει την Παρασκευή ως τα χαμηλά επίπεδα από τον Ιούλιο 2010, στο 1,2495 δολ.

Εξ'αρχής πάντως και σήμερα τα χρηματιστήρια του Νότου υποχωρούσαν και τα ισπανικά επιτόκια εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι εξελίξεις γύρω από την προβληματική τράπεζα Bankia, επιβάρυναν ιδιαίτερα την αγορά της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης ΙΒΕΧ έκλεισε με πτώση 2,17% στις 6.401 μονάδες.

Η ισπανική Bankia, που βουλιάζει σε ελεύθερη πτώση μετά το αίτημα της Παρασκευής για 19 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από την κυβέρνηση, διολίσθησε σήμερα έως 26,8%.

Οι υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες ακολούθησαν, με την Banco Popular Espanol να κινείται 6,5% χαμηλότερα και την Bankinter να σημειώνει πτώση 4,3%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κλαδικά εμφάνισαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι ενεργειακοί τίτλοι, με τη Rio Tinto να ενισχύεται κατά 3,4% και την Total σε ποσοστό 0,5%.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν 14 μονάδες βάσης στο 6,49%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα ιταλικά επιτόκια, με το 10ετές υψηλότερα 13 μ.β. στο 5,7%.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση και κινήθηκε πάνω από τα 107 δολ. ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.580 δολ. ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας.

Για την συνέχεια της εβδομάδας, εκτός από τις κρίσιμες εξελίξεις στην ευρωζώνη με το δημοψήφισμα, μεταξύ άλλων, της Ιρλανδίας την Πέμπτη για το δημοσιονομικό σύμφωνο, αναμένονται σημαντικά οικονομικά στοιχεία για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Κυρίαρχη θα είναι η ανακοίνωση στις ΗΠΑ για τα ποσοτά της ανεργίας Μαΐου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v