Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η Ισπανία στις ευρωαγορές

Τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών δεν επιτρέπουν στις ευρωαγορές να κρατήσουν τα πρωινά κέρδη. Πτώση 2% στον ΙΒΕΧ λόγω Bankia, οδεύει προς το 7% το ισπανικό yield. Κλειστή η Wall λόγω αργίας.

Τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών δεν επιτρέπουν στις ευρωαγορές να κρατήσουν τα πρωινά κέρδη και οι βασικοί δείκτες στρέφονται το απόγευμα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αρχικά και μέχρι περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούσαν θετικά στις δημοσκοπήσεις που έδειξαν επικράτηση του φιλομνημονιακού κόμματος της Ν.Δ. στις ελληνικές εκλογές.

Εξ'αρχής ωστόσο τα χρηματιστήρια του Νότου υποχωρούσαν και τα ισπανικά επιτόκια εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι εξελίξεις γύρω από την προβληματική τράπεζα Bankia, που βούλιαξε έως 28%, επιβαρύνουν ιδιαίτερα την αγορά της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης ΙΒΕΧ έφτασε να υποχωρεί έως 2%. Στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI υποχωρεί αυτή την ώρα 0,59% στις 4.607 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 0,15% στις 5.344 μονάδες, ο DAX κινείται 0,36% χαμηλότερα στις 6.317 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,3% στις 3.038 μονάδες.

Οι αγορές των ΗΠΑ παραμένουν σήμερα κλειστές για τον εορτασμό της Ημέρας των Πεσόντων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κλαδικά σημειώνουν σήμερα οι ενεργειακοί τίτλοι, με τη Rio Tinto να ενισχύεται κατά 3,4% και την Total σε ποσοστό 0,5%.

Αντιθέτως η ισπανική τράπεζα Bankia, που βουλιάζει μετά το αίτημα της Παρασκευής για 19 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από την κυβέρνηση.

Οι υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες ακολουθούν: η Banco Popular Espanol βρίσκεται 6,5% χαμηλότερα και η Bankinter σημειώνει επίσης πτώση 4,3%.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν 13 μονάδες βάσης στο 6,42%.

Ανοδικά κινούνται και τα ιταλικά επιτόκια, με το 10ετές υψηλότερα 13 μ.β. στο 5,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v