Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lloyd΄s: Προετοιμάζεται για κατάρρευση του ευρώ

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης έχει καταρτίσει η Lloyd’s of London.

Lloyd΄s: Προετοιμάζεται για κατάρρευση του ευρώ
Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης έχει καταρτίσει η Lloyd’s of London, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές στον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει μειώσει την έκθεσή της στην Ευρώπη «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο CEO της εταιρείας, Richard Ward, μιλώντας στην Sunday Telegraph, παραδέχθηκε δημοσίως πως η αγορά του Λονδίνου έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να «γυρίσει» σε άλλα νομίσματα τα συμβόλαια που έχει σε ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη.

Αποκάλυψε παράλληλα πως η Lloyd’s ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε απομειώσεις ύψους 58,9 δις. στερλινών στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο στην περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Ο κ. Ward επισήμανε πως η Lloyd’s εργάζεται σκληρά για την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ότι έχει την δυνατότητα να «γυρίσει» τους διακανονισμούς των ευρωπαϊκών ασφαλιστηρίων συμβολαίων από ευρώ σε άλλα νομίσματα.

«Λειτουργούμε με πολλά νομίσματα και θα στραφούμε σε ένα πολυ-νομισματικό διακανονισμό αν οι Έλληνες εγκαταλείψουν το ευρώ και αρχίσουν να χρησιμοποιούν πάλι τη δραχμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, η γαλλο-γερμανική εταιρεία παροχής πιστωτικής ασφάλισης για συναλλαγές της ευρωζώνης, η Euler Hermes, γνωστοποίησε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την κάλυψη για συναλλαγές με την Ελλάδα λόγω του κινδύνου η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη.

H εκπρόσωπος της Euler Hermes, Bettina Sattler, δήλωσε στο Bloomberg πως «το αποτέλεσμα των νέων εκλογών τον Ιούνιο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Συνεπώς, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω. Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί.

Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Euler Hermes πιθανότατα θα χρειαστεί να στραφεί σε μια πιο συνετή προσέγγιση. Έχουμε διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο κάλυψης για τους πελάτες μας μέχρι σήμερα. Όπως τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που αλλάζει», δήλωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan, παραδέχθηκε και αυτός ότι η χώρα του καταρτίζει σχέδιο δράσης για την περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v