Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ελλιπή τα μέτρα της Ιταλίας

Η κυβέρνηση Monti έχει κάνει σημαντική πρόοδο για την αναμόρφωση της οικονομίας της Ιταλίας, όμως δεν έχει κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της ΕΕ.

Κομισιόν: Ελλιπή τα μέτρα της Ιταλίας
Η τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti έχει κάνει σημαντική πρόοδο για την αναμόρφωση της οικονομίας της Ιταλίας, όμως δεν έχει κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις αξιολόγησης για 14 χώρες της ευρωζώνης που δεν εντάσσονται σε προγράμματα διάσωσης καθώς και συστάσεις πολιτικής για 10 χώρες της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Η ανάλυση των 29 σελίδων για την Ιταλία (και οι συνοδευτικές 6 σελίδες με τις συστάσεις), που βρίσκεται στη διάθεση των Financial Times, ενδέχεται να αλλάξει μέχρι την Τετάρτη, ώστε να έχει λιγότερο σκληρές διατυπώσεις.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι F.T., στο προσχέδιο φαίνεται να έχει διαγραφεί διατύπωση που αναφέρει ότι «κανένα σημαντικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά» το υψηλό επίπεδο της αδήλωτης εργασίας, όπως επίσης η διατύπωση που αναφέρει ότι «εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της είσπραξης των ανείσπρακτων φόρων».

Όπως φαίνεται από το προσχέδιο, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν γίνει αρκετά στους τομείς της αδήλωτης εργασίας, της γκρίζας οικονομίας και της φοροδιαφυγής.

«Η Ιταλία εφαρμόζει μια τολμηρή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής», σημειώνεται στην έκθεση, όπου τονίζεται, ωστόσο, ότι «παρά αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα, η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που υιοθετήθηκαν παραμένει δύσκολη, ιδιαίτερα όταν απαιτείται η συνεργασία πολλών πλευρών, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Πάντως, παρά την αυστηρή γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό κείμενο, η έκθεση για την Ιταλία δεν αναμένεται ότι θα είναι και η σκληρότερη. Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν διαβάσει τις σχετικές εκθέσεις, η ανάλυση για την Ισπανία θα είναι ακόμα πιο αυστηρή. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν αν θα δώσουν στην Ισπανία περισσότερο χρόνο να επιτύχει τους δύσκολους στόχους που έχει θέσει για τα ελλείμματα, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται να αντιστέκεται, υποστηρίζοντας πως αυτό θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές -και οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως μια τέτοια «χαλάρωση» δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση.

Ορισμένα κεφάλαια της έκθεσης για την Ιταλία είναι ιδιαίτερα επιδοκιμαστικά, και αυτό δείχνει ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως ο Monti έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα προχωρούσε ο προκάτοχός του Silvio Berlusconi. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής -κοινώς τα μέτρα λιτότητας- της ιταλικής κυβέρνησης είναι «ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο σε σχέση με το περυσινό», όταν πρωθυπουργός ήταν ακόμα ο Berlusconi.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας «ενδέχεται να καταπιέσουν την εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v