Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική ανάκαμψη στην Ευρώπη

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες αν και επιμένει η νευρικότητα στην περιφέρεια. Κυνήγι αγοραστικών ευκαιριών. Κέρδη για τράπεζες, βασικούς πόρους και ενέργεια. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του Bund.

Με γνώμονα τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανακάμπτουν αν και επιμένει η νευρικότητα ως προς τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,57% στις 6321 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καυτά 0,45% στις 3016 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,74% στις 5.305 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,66% στις 6398 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,27% στις 4599 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,13% στις 12.945 μονάδες.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund, αγγίζοντας το 1,366%.

Στη χθεσινή σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν μεν ότι επιδιώκουν παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά ουσιαστικά ανέβαλαν όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τον Ιούνιο. Επιπλέον, τα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας πολλαπλασιάζονται με τον επικεφαλής ανάλυσης της Citi, Willem Buiter να διατυπώνει μάλιστα και πρόβλεψη με συγκεκριμένη ημερομηνία: την 1η Ιανουαρίου 2013. 

«Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι απόντες από τις αγορές, οι οποίες σε αυτή τη φάση κινούνται από επενδυτές που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζονται και αναζητούν ευκαιρίες» εξηγεί ο Koen De Leus, της KBC Securities.

Κατά συνέπεια, ανακάμπτουν οι τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες μετά την υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων. Έτσι οι κλαδικοί δείκτες των τραπεζών, των βασικών πόρων και της ενέργειας καταγράφουν άνοδο μεταξύ 1,1% και 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v