Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι επενδυτές τολμούν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις. Οι προσδοκίες για την άτυπη σύνοδο της ΕΕ και το σχέδιο Ομπάμα για ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Τράπεζες και βασικοί πόροι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Κέρδη καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με κινητήριο δύναμη τις χαμηλές αποτιμήσεις, αλλά και τις προσδοκίες που δημιουργούνται ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου της ΕΕ, αλλά και των δηλώσεων Ομπάμα.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,51% στις 6363 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,52% στις 3042 μονάδες. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,67% στις 6567 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIΒ σημειώνει μίνι ράλι 2,04% στις 13.276 μονάδες.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται με βήμα σημειωτόν καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικιών.

Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης - που κατά τους τελευταίους δύο μήνες κατέγραψαν κάθετη πτώση 35% - ανακάμπτουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Credit Agricole ενισχύεται κατά 2,1% και η μετοχή της Unicredit κατά 3,4%.

Ανοδικά κινείται και ο κλάδος των βασικών πόρων, που επίσης δέχθηκε έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Η Rio Tinto ενισχύεται κατά 3,7% και η BHP Billiton κατά 2,7%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε πως «οι διεθνείς ηγέτες θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη» και να παρουσίασε στρατηγική 4 σημείων για την ευρωζώνη. Παράλληλα, ο διεθνής Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων για την απομόνωση της γερμανικής εμμονής στη λιτότητα σε διεθνές επίπεδο, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες για αναπτυξιακά μέτρα στην ΕΕ που θα τεθούν επί τάπητος κατά την αυριανή άτυπη σύνοδο της ΕΕ. Με όλα αυτά υπόψη, οι επενδυτές τόλμησαν να επωφεληθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις που παρουσιάζονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δημοσίευμα της China Securities Journal παράλληλα, αναφέρει ότι η Κίνα θα εφαρμόσει διαδικασία fast track για επενδύσεις σε έργα υποδομών και θα επισπεύσει συγκεκριμένες επενδύσεις που είχαν οριστεί για το τέλος του έτους ή και για το 2013. Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ώθηση στην οικονομία, όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Wen Jiabao προ ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v