Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ισχυρές πιέσεις στις αγορές του Νότου

Πτώση άνω του 2% για τους περισσότερους δείκτες. Στο στόχαστρο οι αγορές της Μεσογείου. Οι φόβοι για το Grexit και η αγωνία για τη σημερινή σύνοδο της Ε.Ε. Πιέσεις σε μετοχές τραπεζών και ενεργειακό κλάδο.

Ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος προειδοποιεί ότι γίνονται οι προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η αγωνία κορυφώνεται εν όψει της σημερινής άτυπης συνόδου της Ε.Ε., οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες δέχονται έντονες πιέσεις μετά από ένα διήμερο ανόδου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,75% στις 6.323 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,01% στις 3.022 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,99% στις 6.528 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα 2,3% στις 4.609 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 2,79% στις 13.082 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου ότι "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο οδήγησαν σε πτώση τόσο τη Wall Street και τις ασιατικές αγορές όσο και το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί έως στο 1,2600 δολ., που είναι και χαμηλό 21 μηνών, ενώ νωρίτερα στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2%.

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε στη Wall Street Journal πως δεν υπάρχει καμία επιλογή από το να ακολουθήσουμε το επίπονο πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας ή να αντιμετωπίσουμε την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Η έξοδος θα κατέστρεφε την οικονομία, θα έστελνε τον πληθωρισμό στα ύψη και θα δημιουργούσε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, θα προκαλούσε βαθιές επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Γι’ αυτό, υποστηρίζει, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο.

«Παρότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί και προετοιμασίες γίνονται για να περιοριστούν οι πιθανές συνέπειες ελληνικής εξόδου», είπε. Ωστόσο, σε νεότερες δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για αποχώρηση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε σύντομη συνομιλία που είχε με το CNBC, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να γίνονται συγκεκριμένες προετοιμασίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα άλλες χώρες να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου λόγω των αυξημένων ανησυχιών μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι η αποχώρηση της Ελλάδας είναι ένα γεγονός "ιδιαίτερα απίθανο να υλοποιηθεί" κι επιπλέον το χαρακτήρισε και ανεπιθύμητο σενάριο.

Εκτός από τις δηλώσεις Παπαδήμου, όμως, η αγωνία κορυφώνεται και για την έκβαση της σημερινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., κυρίως ως προς τη... σύγκρουση Merkel - Hollande για τα μέτρα ώθησης της ανάπτυξης.

«Αμφιβάλλουμε ότι η σύνοδος της Ε.Ε. το βράδυ της Τετάρτης θα καταλήξει σε κάποια σημαντική και συγκεκριμένη συμφωνία», αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Δεν είναι πιθανό να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των αγορών μέχρις ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα».

Ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και οι μετοχές ενεργειακών ομίλων βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς και η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται έντονα πτωτικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της HSBC Holdings υποχωρεί κατά 1,6% και της Total κατά 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v