Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Καταλύτης οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Ανοδικά και το ευρώ, σε απόσταση αναπνοής από το 1,26 δολ. Ελεύθερη πτώση 27% για την Bankia. Κλειστή η Wall.

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στην Ελλάδα και τα ξένα πρακτορεία να αναφέρουν ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αντιστοίχως, ανοδικά κινείται και το ευρώ καθώς ενισχύεται κατά 0,9% σε απόσταση αναπνοής από τα 1,26 δολ. Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Bankia, η οποία επέστρεψε στα ταμπλό με κάθετη πτώση 27%.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,56% στις 6375 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,82% στις 3072 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,9% στις 5.399 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,99% στις 6478 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,49% στις 4.619 μονάδες, ενώ Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,35% στις 13.199 μονάδες.

Επισημαίνεται πάντως, ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι χαμηλός καθώς αρκετές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας. Συγκεκριμένα, οι αγορές σε Δανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ελβετία είναι κλειστές, όπως και η Wall Street.

Τόσο το πρακτορείο Bloomberg όσο και το Marketwatch υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα σε κόμματα «που στηρίζουν το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα» είναι η βασική αιτία για τα επιφυλακτικά κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο Ric Spooner, της CMC Markets εκτιμά ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα διαμορφώνει τάση στις αγορές βραχυπρόθεσμα. «Εάν προκύψει αποτελεσματική κυβέρνηση που να στηρίζει το πρόγραμμα, που είναι ρεαλιστική πιθανότητα, τότε ενδέχεται να δούμε ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές» υποστηρίζει.

Η μετοχή της GlaxoSmithKline καταγράφει κέρδη 1% και της BG Group 1.2%. Με την εξαίρεση της Bankia, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Banco Santander ενισχύεται κατά 1%,

Και ο μεταλλευτικός κλάδος ανακάμπτει. Η μετοχή της BHP Billiton ενισχύεται κατά 1,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v