Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβληματίζει τις ευρωαγορές

Αρνητικό γύρισμα για τους δείκτες. Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία (Ifo) και βουτιά των δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό κλάδο ευρωζώνης (ΡΜΙ). Στο $1,2515 το ευρώ, νέο ιστορικό χαμηλό για το Bund.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της ευρωζώνης. Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, αλλά και η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης είναι καμπανάκι για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα, διαφαίνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αναβάλλουν και πάλι τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων.

Έτσι, τα αρχικά κέρδη των αγορών εξανεμίστηκαν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δείκτες να έχουν γυρίσει στο κόκκινο. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 6.266 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% στις 2.995 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,91% στις 6.381 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,34% στις 4.571 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,79% στις 12.858 μονάδες.

Το ευρώ καταγράφει κάθετη πτώση στο 1,2515 δολ., που είναι και νέο χαμηλό 22 μηνών, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,366%.

Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάιο στο 45,9 (από 47,9 τον προηγούμενο μήνα), επίπεδο που είναι και το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2009. Σημαντικά κατώτερος των προσδοκιών αποδεικνύεται και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τη γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, τον Μάιο υποχώρησε στο 106,9, ενώ οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 109,4

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν μεν ότι επιδιώκουν παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όμως ουσιαστικά ανέβαλαν όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τον Ιούνιο. Επιπλέον, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας πολλαπλασιάζονται και μάλιστα ο επικεφαλής ανάλυσης της Citi, Willem Buiter, διατυπώνει και πρόβλεψη με συγκεκριμένη ημερομηνία: την 1η Ιανουαρίου 2013.

«Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι απόντες από τις αγορές, οι οποίες σε αυτήν τη φάση κινούνται από επενδυτές που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζονται και αναζητούν ευκαιρίες», εξηγεί ο Koen De Leus, της KBC Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v