Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση ταυτότητας στις ευρωαγορές

Έντονες διακυμάνσεις για τους δείκτες με συχνές αλλαγές προσήμων. Από τη μία πλευρά το κυνήγι αγοραστικών ευκαιριών και από την άλλη η νευρικότητα για την οικονομία της ευρωζώνης. Χαμηλό 22 μηνών για το ευρώ.

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους δείκτες να παλινδρομούν από θετικό σε αρνητικό πρόσημο. Από τη μία πλευρά το κυνήγι αγοραστικών ευκαιριών που έχουν δημιουργηθεί μετά από την έντονη πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων και από την άλλη, η νευρικότητα ως προς την οικονομία της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,29% στις 6304 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,5% στις 3018 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 5.299 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,38% στις 6465 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,33% στις 4603 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 13.039 μονάδες.

«Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι απόντες από τις αγορές, οι οποίες σε αυτήν τη φάση κινούνται από επενδυτές που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζονται και αναζητούν ευκαιρίες», εξηγεί ο Koen De Leus, της KBC Securities.

Έτσι, οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι εκείνες που δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, όπως οι τράπεζες και ο κλάδος βασικών πόρων και ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΗSBC Holdings ενισχύεται κατά 1.4% και η Credit Agricole κατά 2%. Η BP παράλληλα καταγράφει κέρδη 1.7%

Η ανησυχία όμως, για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι διάχυτη.

Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάιο στο 45,9 (από 47,9 τον προηγούμενο μήνα), επίπεδο που είναι και το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2009. Σημαντικά κατώτερος των προσδοκιών αποδεικνύεται και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τη γερμανική οικονομία. Συγκεκριμένα, τον Μάιο υποχώρησε στο 106,9, ενώ οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 109,4

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής, παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν μεν ότι επιδιώκουν παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όμως ουσιαστικά ανέβαλαν όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τον Ιούνιο. Επιπλέον, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας πολλαπλασιάζονται και μάλιστα ο επικεφαλής ανάλυσης της Citi, Willem Buiter, διατυπώνει και πρόβλεψη με συγκεκριμένη ημερομηνία: την 1η Ιανουαρίου 2013.

Έτσι το ευρώ καταγράφει κάθετη πτώση 1,2515 δολ., που είναι και νέο χαμηλό 22 μηνών, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,366%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v