Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Agricole: Γκρίνια μετόχων για Ελλάδα

Εν μέσω γιουχαΐσματος λόγω Εμπορικής πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η γενική συνέλευση της Credit Agricole. Την ίδια μέρα, η μετοχή της CA έκλεισε για πρώτη φορά κάτω από τα 3 ευρώ.

Credit Agricole: Γκρίνια μετόχων για Ελλάδα
Εν μέσω αντιδράσεων λόγω την κατάστασης στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η γενική συνέλευση της Credit Agricole, κατά την διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι της γαλλικής τράπεζας επιτέθηκαν φραστικά κατά της διοίκησης για την έκθεσή της στην Ελλάδα, μεταδίδουν οι FT.

Την ίδια μέρα, οι μετοχές της Credit Agricole υποχώρησαν για πρώτη φορά κάτω από τα 3 ευρώ, κλείνοντας στα 2,97 ευρώ. Τους τελευταίους 12 μήνες η μετοχή έχει κάνει «βουτιά» 72%, ενώ η τιμή εισαγωγής της μετοχής της τράπεζας, το 2001, ήταν στα 16,60 ευρώ.

«Η Ελλάδα επιβάρυνε τους λογαριασμούς μας και δεν θα καταβάλουμε μέρισμα», ενημέρωσε τους μετόχους της γαλλικής τράπεζας ο πρόεδρός της, Jean-marie Sander, ενώ και ο CEΟ, Jean-Paul Chifflet αναγνώρισε πως «η ελληνική κρίση μας κόστισε 2,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος –είναι πολλά».

Η Credit Agricole εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα το 2006 καταβάλλοντας τίμημα 2,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασής της στην Μεσόγειο. Η Εμπορική, με δάνεια ύψους 22,9 δισ. ευρώ, έχει ήδη κοστίσει στην γαλλική τράπεζα 6 δισ. ευρώ. Η Credit Agricole αναγκάστηκε να «ρίξει» κεφάλαια στην ελληνική τράπεζα, αν και η καθαρή αναχρηματοδότηση της Εμπορικής υποχώρησε στα 5,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, έναντι 11,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις της CA στην Τράπεζα της Ελλάδος να δώσει στην Εμπορική πρόσβαση στο μηχανισμό ρευστότητας της χώρας δεν έχουν απαντηθεί, αφού η ΤτΕ θεωρεί ότι η Εμπορική είναι γαλλική τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα συνοδευτεί από μια υποτίμηση και μερική φυγή καταθέσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον απώλειες ύψους 5-8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v