Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

StanChart και Goldman μελετούν σενάρια εξόδου

Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ και θα προκαλέσει επιδείνωση της ύφεσης σε όλη την ευρωζώνη και ίσως επανάληψη της βαθιάς ύφεσης του 2008-09 αν εξέλθουν κι άλλα μέλη, αναφέρει η Standard Chartered.

StanChart και Goldman μελετούν σενάρια εξόδου
Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ και θα προκαλέσει επιδείνωση της ύφεσης σε όλη την ευρωζώνη και ίσως επανάληψη της βαθιάς ύφεσης του 2008-09 αν εξέλθουν κι άλλα μέλη, αναφέρει σε έκθεσή της η Standard Chartered.

Η τράπεζα χαμήλωσε την πρόβλεψη για την ισοτιμία του ευρώ στο 1,18$ από 1,32$ για τα τέλη του έτους, αν η έξοδος περιοριστεί στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι αν εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες την ευρωζώνη, το νόμισμα θα διολισθήσει έως το χαμηλό του 1,08 δολ. μέχρι τα τέλη του 2012.

Ο οίκος προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει έως το χαμηλό του 1,15 δολ. μέχρι τα τέλη του β΄ τριμήνου, αν η μετάδοση της κρίσης απειλήσει να προκαλέσει κι άλλη έξοδο από την ευρωζώνη.

«Σε περίπτωση που εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες την ευρωζώνη, το ευρώ θα διολισθήσει σε ελεύθερη πτώση… Θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος σταθερής διολίσθησης προς την ισοτιμία (με το δολάριο)», αναφέρει.

Πάντως η Standard Chartered εκτιμά ότι, για την ώρα, η ΕΚΤ και τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να βρουν έναν αποδοτικό τρόπο να «μανταλώσουν την πόρτα» και να συγκρατήσουν το ντόμινο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Goldman Sachs εκτιμά πάντως ότι η ελληνική έξοδος δεν είναι η πιθανότερη κατάληξη για την ώρα. Αν, όμως, η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, οι επιπτώσεις θα είναι βαριές.

Για την ώρα, τονίζει η Goldman, το πιθανότερο είναι ότι η χώρα θα «συνεχίσει να σέρνεται» προς την επιβίωση και, αν και οι διεθνείς πιστωτές ίσως αναστείλουν την βοήθεια προς την χώρα, οι τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την πρόσβαση στους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v