Επέστρεψαν οι πετρελαϊκοί φόβοι στις αγορές

Η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου επανέφερε σε πτωτική πορεία τις τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι πετρελαϊκές μετοχές είναι πρακτικώς οι μόνες που ενισχύονται στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου επανέφερε σε πτωτική πορεία τις τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σημαντικές απώλειες για τους κλάδους με μεγάλη χρήση πετρελαίου ή πετροχημικών προϊόντων.

Τις μεγαλύτερες πάντως απώλειες στον δείκτη Stoxx 50 που περιλαμβάνει τα blue chips της Ευρώπης, εμφανίζει η μετοχή της Vodafone Group, της οποίας τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,65% στις 4.399 μονάδες, ενώ ο DAX εμφανίζει απώλειες 1,42% στις 3.812 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι ακολουθεί με πτώση 0,69% στις 3.603 μονάδες.

Πλην της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, οι βασικοί δείκτες υποχωρούν σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Οι μετοχές ενεργειακών εταιριών είναι ο μόνος κλάδος στους 18 του δείκτη Stoxx 600 που εμφανίζει ανοδικές τάσεις.

Μικτές τάσεις παρουσιάζουν και τα futures στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ επανέφερε τους φόβους επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην οικονομία και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια προοιωνίζουν άνοιγμα με απώλειες για τους δείκτες S&P και Nasdaq αλλά με κέρδη για τον Dow Jones, που περιλαμβάνει τις κορυφαίες πετρελαϊκές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων πυροδοτούν επιπλέον τους φόβους για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και επιτάχυνση της έναρξης του κύκλου αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Ενδείξεις για τις διαθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στην πιστωτική πολιτική, θα αναζητήσουν οι επενδυτές και από τα μακρο-οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, περιμένουν βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όπως καταγράφεται στον δείκτη Conference Board για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 94 μονάδες, που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 92,9 τον Απρίλιο.

Στα λοιπά στοιχεία για τις μεταπωλήσεις οικιών, προβλέπεται ότι μεταπωλήθηκαν τον Απρίλιο 6,45 εκατομμύρια σπίτια σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 6,48 εκατομμύρια ένα μήνα πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v