Τέταρτη αναθεώρηση των αποθεμάτων της Shell

Η Royal Dutch/Shell αναθεώρησε τη Δευτέρα τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του 2002, για τέταρτη φορά εφέτος. Αν και δεν ήταν τόσο δραματική, όσο οι προηγούμενες, η αναθεώρηση ενίσχυσε τη συνολική μείωση των αποθεμάτων της εταιρίας.

του Clay Harris και της Andrea Felsted

Η Royal Dutch/ Shell αναθεώρησε τη Δευτέρα τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του 2002, για τέταρτη φορά εφέτος.

Η τελευταία αναθεώρηση, η οποία κυρίως αντανακλά αλλαγές στην λογιστική αντιμετώπιση των αποθεμάτων του Καναδά, έχει περισσότερα τεχνικά στοιχεία και δεν είναι τόσο δραματική όσο οι προηγούμενες. Ωστόσο, ενίσχυσε τη συνολική μείωση των αποθεμάτων της εταιρίας από 4,35 δισ. βαρέλια σε 4,47 δισ. βαρέλια.

Ο αγγλοολλανδικός όμιλος ανακοίνωσε την αναθεώρηση και τις λογιστικές αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων της την Παρασκευή, δυο μήνες αργότερα από το φυσιολογικό. Οι λογιστικές καταστάσεις θα δείξουν αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 14,35 δισ. βαρέλια με τη λήξη της χρήσης 2003, μέγεθος αντίστοιχο με δυο έτη παραγωγής. Το ποσοστό αντικατάστασης των αποθεμάτων της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 63% το 2003.

Όταν ερωτήθηκε εάν αυτή είναι και η τελική αναθεώρηση για τα αποθέματα, ο Μalcolm Brinded, επικεφαλής εξόρυξης και παραγωγής, δήλωσε: ”Στην παρούσα φάση, δεν σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αλλαγές, αλλά νομίζω ότι μάθαμε πλέον, ποτέ να μη λέμε ποτέ”.

Μιλώντας από το Houston και κατά τη διάρκεια συνεδρίου στρατηγικής, ο Jeroen van der Veer, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, τόνισε πως για τις καταστάσεις, είχαν γνωμοδοτήσει, η KPMG για τη Royal Dutch και η PwC για την Shell Transport & Trading.

Οι αναλυτές του κλάδου συντάχθηκαν με τη Shell στο ότι η εταιρία θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Ο Peter Hitchens της CAI Cheuvreux δήλωσε: ”Έχουμε κλείσει το κεφάλαιο των προβλημάτων στα αποθέματα”.

Ο J.J. Traynor της Deutsche Bank δήλωσε πως περιμένει από τη Shell να αποκρυσταλλώσει τις επιλογές της και να αποφασίσει το κατά πόσο κάποιες περιοχές είναι βασικές ή θα πρέπει να απαλλαχθεί από αυτές.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v