Διατηρούνται οι πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις υφίστανται οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ανοδική στροφή του πετρελαίου δημιουργεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Κλειστές οι αγορές Αυστρίας, Λουξεμβούργου, Ελβετίας και σκανδιναβικών κρατών.

Πιέσεις υφίστανται οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ανοδική στροφή του πετρελαίου δημιουργεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Οι αεροπορικές εταιρίες σημειώνουν στις ευρωαγορές τις μεγαλύτερες απώλειες. Σημαντική είναι η πτώση και για μετοχές του κλάδου ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως η Infineon Technologies, καθώς η εταιρία ερευνών Isuppli προβλέπει μείωση των τιμών επεξεργαστών μνήμης εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης.

Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος BT Group είναι η μόνη μετοχή του δείκτη Stoxx 50 που ενισχύεται, μετά την ανακοίνωση ότι σταμάτησε η πτώση πωλήσεων που επιβάρυνε την εταιρία επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Και οι 10 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που λειτουργούν σήμερα κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Τα χρηματιστήρια στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες παρέμειναν κλειστά, λόγω θρησκευτικής εορτής (της Αναλήψεως) των Καθολικών. Ο όγκος των συναλλαγών στις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι περιορισμένος, λόγω της ημιαργίας.

Ο δείκτης FTSE εμφανίζει απώλειες 0,96% στις 4.428 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 1,44% στις 3.816 μονάδες και ο CAC 1,1% στις 3.603 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ελαφρώς πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, αλλά αρκετοί αναλυτές προσβλέπουν σε ανάκαμψη στη συνέχεια της συνεδρίασης, εφόσον επαληθευθούν οι προσδοκίες για τις οικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας.

Οι αναλυτές περιμένουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ότι το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει ελαφρά μείωση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, στις 325.000, την εβδομάδα που πέρασε, σε σύγκριση με 331.000 αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τους οικονομολόγους, η υποχώρηση στον αριθμό των αιτήσεων θα περιορίσει τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων άμεσα.

Σημαντικά στοιχεία αναμένονται και για την αμερικανική παραγωγή, με τους αναλυτές να περιμένουν ότι ο δείκτης μεταποίησης της Fed Φιλαδέλφειας διατηρήθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα σε φάση διεύρυνσης, παρά την ελαφρά υποχώρησή του στο 31 από 32,5 τον Απρίλιο.

Τέλος αναμένεται αύξηση 0,2% στον Σύνθετο Δείκτη Conference Board Απριλίου, ο οποίος ”προβλέπει” τους ρυθμούς ανάπτυξης στους ερχόμενους 3 με 6 μήνες. Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v