Πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς OPEC

Από όλες τις γωνιές του πλανήτη ακούγονται πλέον ηχηρές εκκλήσεις προς τον OPEC να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής για να πέσουν οι τιμές ενέργειας, αλλά το καρτέλ προειδοποιεί ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί έτσι. Αρνήθηκε η κυβέρνηση Bush να χρησιμοποιήσει στρατηγικά αποθέματα για να διευκολύνει την προσφορά, δικά της αποθέματα ασφαλείας ”ετοιμάζει” η Ασία.

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς OPEC
Από όλες τις γωνιές του πλανήτη ακούγονται πλέον ηχηρές εκκλήσεις προς το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής για να βοηθήσει να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Τα 11 μέλη του καρτέλ θα συναντηθούν στις 22 Μαΐου στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο ΄Αμστερνταμ και πολλοί ελπίζουν ότι τότε μια απόφαση προς τη ζητούμενη κατεύθυνση θα ληφθεί .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά στόματος της επιτρόπου Loyola de Palacio, δήλωσε ότι ”υπάρχει άμεση ανάγκη” για επιπλέον παραγωγή από μέρους του καρτέλ, τονίζοντας ότι, αν οι τιμές ενέργειας δεν υποχωρήσουν, το κόστος για τη διεθνή οικονομία θα είναι πολύ μεγάλο.

Η επίτροπος τόνισε ότι, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του καρτέλ, καθώς θα είναι ξεκάθαρο ότι ο OPEC δεν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα τιμών.

Ο ίδιος ο OPEC προειδοποιεί, πάντως, ότι μια αύξηση της παραγωγής από μέρους του δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ali Rodriguez δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ότι οι προμήθειες στη διεθνή αγορά είναι επαρκείς και απέδωσε την εκτίναξη των τιμών στους κερδοσκόπους και την ένταση στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Bush έχει επίσης ζητήσει από τον OPEC να αυξήσει την παραγωγή, αλλά χθες απέρριψε αίτημα των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ τμήμα των στρατηγικών τους αποθεμάτων για να αυξηθεί η προσφορά του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, οι Φιλιππίνες προέτρεψαν τις ασιατικές χώρες να ”χτίσουν” τα δικά τους στρατηγικά αποθέματα, όπως οι ΗΠΑ, προκειμένου να προλάβουν μια ενδεχόμενη κρίση στη διάθεση πετρελαίου.

Η εκτίναξη της ζήτησης για καύσιμα αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, η ογκώδης αύξηση της ζήτησης από την κινεζική οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτατα, αλλά και το γεγονός ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει λίγα αποθέματα, γιατί προτιμά να συγκεντρώνει στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη γεωπολιτική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του OPEC αξιοποιούν ήδη το 85%-95% της παραγωγικής τους δυνατότητας. Τα 10 μέλη του καρτέλ (εξαιρουμένου του Ιράκ, που δεν υπόκειται στο καθεστώς των ποσοστώσεων) ήδη ξεπερνούν το πλαφόν παραγωγής των 23,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα που έχουν επιβάλει κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτή η υπερ-παραγωγή σημαίνει ότι μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν περιθώρια να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Για τα άλλα μέλη μια απόφαση του OPEC για αύξηση της παραγωγής απλώς θα νομιμοποιήσει την υπερβάλλουσα προσφορά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v