Εντονες πιέσεις σε ευρωαγορές, futures της Wall

Δεν αφήνει τις αγορές να πάρουν ανάσα η εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου και η συνακόλουθη απειλή αύξησης των επιτοκίων, ένας συνδυασμός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για ”χαλινάρι” στην οικονομική ανάκαμψη και την επιχειρηματική κερδοφορία. Πτωτικά τα futures της Wall εν αναμονή της ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό.

Δεν αφήνει τις αγορές να πάρουν ανάσα η εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου και η συνακόλουθη απειλή αύξησης των επιτοκίων, ένας συνδυασμός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για ”χαλινάρι” στην οικονομική ανάκαμψη και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Έντονες οι πιέσεις στους κλάδους με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και ειδικά στα χημικά-φάρμακα και τις αεροπορικές εταιρίες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,77% στις 4.419 μονάδες, ενώ ο DAX βυθίζεται 1,3% στις 3.775 μονάδες. Ο CAC ακολουθεί με πτώση 0,98% στις 3.775 μονάδες.

Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζουν και για τους βασικούς δείκτης της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση των πληθωριστικών τάσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν, βάση δημοσκόπησης του πρακτορείου Bloomberg, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο μετά την αύξηση 0,5% τον Μάρτιο. Ο δομικός δείκτης προβλέπεται ότι ενισχύθηκε 0,2% μετά αύξηση 0,4% τον Μάρτιο.

Στις λοιπές μακρο-οικονομικές ειδήσεις, η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει βελτίωση 0,5% στην βιομηχανική παραγωγή, μετά την πτώση 0,2% τον Μάρτιο.

Το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, τέλος, προβλέπεται να δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα δείχνουν βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 96 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, έναντι 94,2 τον Απρίλιο.

Όλα τα στοιχεία, όπως αναμένονται, καταδεικνύουν ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας και διατήρηση πληθωριστικών πιέσεων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v