Το πετρέλαιο αποτρέπει ανάκαμψη των αγορών

Υπό την πίεση της σταθερής ανόδου των τιμών του πετρελαίου οι προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωαγορών απέτυχαν και οι τιμές των μετοχών σταθεροποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ανάκαμψη θα επιχειρήσουν και οι αμερικανικοί δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street, βάση των futures.

Υπό την πίεση της σταθερής ανόδου των τιμών του πετρελαίου οι προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωαγορών μετά την πρόσφατη κάθετη βύθιση απέτυχαν, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE κινείται με πτώση 0,49% στις 4.432 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,73% στις 3.821 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί 0,2% στις 3.599 μονάδες.

Ανάκαμψη σε υψηλότερα επίπεδα θα επιχειρήσουν και οι αμερικανικοί δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street, σύμφωνα με τις τάσεις που προοιωνίζουν τα futures.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβλεψε ότι η φετινή κατανάλωση πετρελαίου στον πλανήτη θα είναι η υψηλότερη από το 1998.

Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στους ενεργοβόρους κλάδους των αεροπορικών εταιριών και χημικών προϊόντων, ενώ οι αγορές εμφανίζονται πεπεισμένες πλέον ότι η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσει και οι εταιρίες θα πρέπει να ”συνηθίσουν” στα νέα επίπεδα τιμών.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εταιριών του δείκτη Dow Jones Stoxx 50 εμφάνισε η Aegon, η δεύτερη μεγαλύτερη ολλανδική ασφαλιστική, όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η British Airways, που ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων της για να καλύψει τμήμα του κόστους αύξησης στις τιμές των καυσίμων, υποχωρεί 1,9%. Η Lufthansa, της οποίας τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, καταγράφει απώλειες 2,7%.

Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης η T-Online International (+3,9% στη διάρκεια της συνεδρίασης) που ανακοίνωσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου φορέα υπηρεσιών Ιντερνέτ στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 79,3 εκατ. ευρώ μετά από ζημίες 31,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ανοδικά κινείται και η ιταλική Banca Intesa, καθώς οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Lehman Brothers συνέστησαν ”αγορά” του πιστωτικού ομίλου.

Οι αμερικανικοί δείκτες θα επιχειρήσουν να ”χτίσουν” στην χθεσινή ανάκαμψη της αγοράς, που επανέφερε τον δείκτη Dow Jones πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις προθεσμιακές αγορές της Νέας Υόρκης.

Αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα η Federated Department Stores που ελέγχει τις αλυσίδες λιανικών πωλήσεων Macy’s και Bloomingdale’s, καθώς και οι Walt Disney και Compuware.

Στο μακρο-οικονομικό επίπεδα αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα διεύρυνση του ελλείμματος τον Μάρτιο στο δεύτερο μεγαλύτερο μέγεθος της ιστορίας, καθώς η αύξηση των τιμών ενέργειας και η βελτίωση της ζήτησης καταναλωτών και επιχειρήσεων ώθησαν υψηλότερα την αξία των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο Bloomberg, οι εισαγωγές υπερκέρασαν τις εξαγωγές κατά 43 δισ. δολ. έναντι 42,1 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ είχε φτάσει τον Ιανουάριο στο ρεκόρ των 43,5 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v