Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων επέτειναν τις πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση κρίσιμων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων επέτειναν τις πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση κρίσιμων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην πιστωτική πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως αναμενόταν ευρέως, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη, ενώ η ΒοΕ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας κατά 0,25 μονάδες στο 4,25%.

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στους τραπεζικούς τίτλους παρά τα καλά αποτελέσματα των εταιριών του κλάδου. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις τράπεζες, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε στις αρχές της εβδομάδας ότι επίκειται έναρξη κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Μια τέτοια κίνηση θα έχει ανασταλτικές επιπτώσεις στην οικονομική και τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη, η οποία και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ”υπεύθυνη” για την καλή κερδοφορία που καταθέτουν οι τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα τελευταία τρίμηνα.

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις διατηρούν οι πετρελαϊκές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών. Αντιθέτως, με βύθιση 15% αντέδρασε η μετοχή της Hochtief στην ανακοίνωση επιβράδυνσης στην αύξηση κερδών α’ τριμήνου λόγω προβλημάτων στην Αυστραλία.

Οι απώλειες του δείκτη FTSE διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση των βρετανικών επιτοκίων, καθώς οι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι τα σχόλια των στελεχδών της Κεντρικής Τράπεζα ήταν ιδιαίτερα επιθετικά και προμηνύουν ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ’όσο αναμενόταν, πριν τον Αυγουστο δηλαδή. Ο FTSE υποχωρεί 0,67% στις 4.539 μονάδες.

Και οι απώλειες του DAX επιταχύνθηκαν μετά την απώλεια του επιπέδου στήριξης των 3,980 μονάδων και τα βαρόμετρο της γερμανικής αγοράς υποχωρεί 1,83% στις 3.948 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί 1,47% στις 3.674 μονάδες.

Τα επιτόκια κινούν τα νήματα και στο αμερικανικό χρηματιστήριο και τα futures προμηνύουν πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την ανεργία σήμερα και αύριο. Εφόσον τα εν λόγω στοιχεία δείξουν ισχύ της απασχόλησης στις ΗΠΑ, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, θα αυξηθούν οι φόβοι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτοκια.

Βάση έρευνας του πρακτορείου Bloomberg, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι στα σημερινά στοιχεία θα ανακοινωθεί ότι ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3.0000 στις 335.000, με πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Για τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να δείξουν ότι στο σύνολο του Απριλίου δημιουργήθηκαν 120.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά.

Σήμερα αναμένεται επίσης ο δείκτης εργασιακού κόστους α’ τριμήνου που προβλέπεται ότι παρέμεινε αμετάβλητο (0%) μετά την μείωση 0,4% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο δείκτης παραγωγικότητας α’ τριμήνου εκτιμάται από την αγορά ότι ενισχύθηκε 3,5% μετά την αύξηση 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, αποτελέσματα εκδίδουν σήμερα η News του Rupert Murdoch και τα στούντιο κινουμένων σχεδίων Pixar. Μέχρι στιγμής, με 429 από τις 500 εταιρίες του δείκτη S&P να έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα, τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων εμφανίζονται αυξημένα κατά 27%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v