Πωλήσεις κυριαρχούν στις ευρωαγορές εν όψει Fed

Πωλήσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών περιμένει ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα σημάνει σήμερα ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Πωλήσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πλειονότητα των επενδυτών περιμένει ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα σημάνει σήμερα ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, που είναι παράλληλα η μεγαλύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

”Ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων είναι άμεσος και προχωρούμε σε πωλήσεις” δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της KBC Asset Management στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ”όσα κέρδισαν οι αγορές από τα πολύ καλά εταιρικά κέρδη θα εξανεμιστούν με μια αύξηση των επιτοκίων”.

Οι βασικοί δείκτες σε 11 από τις 17 αγορές της Δυτικής Ευρώπης υποχωρούν. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,51% στις 3.987 μονάδες, ενώ ο CAC 0,62% στις 3.682 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE, που δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας, ενισχύεται 0,51% στις 4.512 μονάδες.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις εταιρίες με ακριβό ενεργειακό κόστος, όπως η χημική BASF και η αεροπορική Lufthansa, καθώς το πετρέλαιο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών στις διεθνείς αγορές.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης τα futures προοιωνίζονται τάσεις σταθεροποίησης σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ετυμηγορία της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Το ανακοινωθέν της Fed έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί στις 8:15 ώρα Ελλάδας.

Πέραν της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Fed (FOMC), θα ανακοινωθούν επίσης σήμερα οι παραγγελίες των αμερικανικών εργοστασίων. Οι αναλυτές περιμένουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ότι οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,4% τον Μάρτιο, καθώς οι εταιρίες αυξάνουν τις δαπάνες σε υλικά και εξοπλισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v