Επιχειρηματικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κορυφαίες εταιρίες όπως η Siemens και η Unilever ανακοίνωσαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν την αγορά. Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζουν τα futures για τη Wall.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κορυφαίες εταιρίες όπως η Siemens, η Unilever και η TeliaSonera ανακοίνωσαν αποτελέσματα που απογοήτευσαν την αγορά.

Οι βασικοί δείκτες υποχωρούν στις 14 από τις 17 δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE κινείται με πτώση 0,64%στις 4.546 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,73% στις 4.103 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC εμφανίζει πτώση 0,77% στις 3.752 μονάδες.

Η Siemens και η Unilever είναι οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις εταιριών που ανακοινώνουν μειωμένα κέρδη, πυροδοτώντας την ανησυχία ότι τα επιχειρηματικά αποτελέσματα στη συνέχεια δεν θα ανταποκριθούν στις προβλέψεις και θα υποδείξουν ότι οι αποτιμήσεις ορισμένων μετοχών είναι υπερβολικές.

Ο παράγοντας που έχει στηρίξει την πρόσφατη βελτίωση των κερδών είναι οι περικοπές των δαπανών και, καθώς αυτή η στήριξη έχει πλέον εκτονωθεί, οι επενδυτές ελπίζουν πλέον σε αύξηση της ζήτησης για την επίτευξη καλύτερης κερδοφορίας –μια ελπίδα που όμως δεν επιβεβαιώνεται με τις τρέχουσες ανακοινώσεις.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί στην Wall Street, όπου θα ανακοινώσουν σήμερα αποτελέσματα η Boeing, η Halliburton, η Comcast και η Bristol-Myers Squibb. Τα futures προοιωνίζουν πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην δημοσιοποίηση της κυβερνητικής έκθεσης για το ΑΕΠ α’ τριμήνου, αύριο.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο εν λόγω διάστημα με ρυθμό 5%, ποσοστό που εάν επαληθευτεί θα πυροδοτήσει ανησυχίες ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα αυξηθούν νωρίτερα απ’όσο αναμένει η πλειοψηφία των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v